Receptek

Medvehagymás túrótorta

Herczeg Gabriella receptje

2020. augusztus 6.

18 centis kapcsos formához (4-6 adag)
TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 10 dkg rétesliszt
  • 5 dkg tökmag durvára darálva
  • 7,5 dkg vaj
  • 1 kis tojás
  • 1 tk só
  • 2 tk nádcukor

FELTÉT
HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg túró
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 tojás
  • 1 nagy marék medvehagyma (4-5 dkg)
  • 2 dkg vaj

ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd fél órára hűtőbe kerül. Ezt követően enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, hogy egy nagyjából 18 centis kör legyen (perem nem kell majd a tortának).

A kapcsos tortaformát kibéleljük egy nagyobb darab, kör alakúra vágott sütőpapírral, az alját és a szélét is, mert a megolvadt vaj a tortaforma alján sütés közben kifolyhat. (Jól záró formák esetén ez a rész elhagyható.) Ezután belefektetjük a tésztát.

Előmelegített sütőben 200 °C-on 15 percig elősütjük.

FELTÉT ELKÉSZÍTÉSE:
Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészül a túró. A medvehagymát megmossuk, laskára vágjuk, és a vajon megfonnyasztjuk.

Nem kell sütni, épp csak hogy összeessen.

Ha kihűlt, a tojásokkal együtt késes robotgépbe vagy turmixgépbe tesszük, és addig aprítjuk, amíg az egészből egyenletes, élénkzöld habos pép lesz. Hozzákeverjük a zsemlemorzsát és a túrót, sózzuk ízlés szerint.

BEFEJEZÉS:

A túrós pépet az elősütött tésztára öntjük, majd a sütőben 160 °C-on 80 percig sütjük. (Nagyobb formában kevésbé lesz vastag a túrós réteg, így kevesebb sütési idő is elegendő.)

A formában hűtjük ki, csak azután szeleteljük föl.


medvehagyma , liszt , tökmag , vaj , tojás , túró , zsemlemorzsa