Bittera Dóra–Molnár B. Tamás receptje
2020. március 18.- 50 dkg meggy
- 1 dl Bencés meggylikőr
- 4 dl Heimann kékfrankos
- 1/4 rúd fahéj
- 1/4-1/4 db kezeletlen citrom és narancs héja (fehér rész nélkül)
- 1/2 db citrom leve
- 150 ml zsíros tejföl (Boppe) vagy crème fraîche
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A meggyet leszárazzuk, megmossuk, kimagozzuk. A mag felét mozsárban megtörjük. A bort 5 percig forraljuk a likőrrel, hogy az alkohol elpárologjon. Hozzáadunk 20 dkg durvára vágott meggyet, a magokat, a fahéjat, a citrushéjakat. Röviden forraljuk, levesszük a tűzről, a lábost műanyag fóliával lezárjuk, 4 órán át állni hagyjuk. Leszűrjük, kinyomkodjuk. A lébe tesszük a többi magozott meggyet, az egészet felmelegítjük 80 °C-ig, a gyöngyöző forrás határáig, majd lehűtjük. Tálaláskor hidegen keverjük bele a tejfölt, szükség esetén citromlevet is teszünk bele. Végül csipetnyi sóval és fehérborssal fűszerezzük. Csészében vagy kisebb mélytányérban tálaljuk, hűvösen.

meggy , leves , gyümölcsleves