Receptek

Mézes krémes

Nábelek Zsófia receptje

2020. december 12.

Hozzávalók a tésztához:

  • 140 g méz
  • 50 g vaj
  • 50 g zsír
  • 2 dl tej
  • 160 g cukor
  • 1 db tojás
  • 1/2 db citrom héja
  • 600 g finomliszt
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 kk só

Hozzávalók a krémhez:

  • 500 g tej
  • 100 g dara
  • 200 g porcukor
  • 1 db citrom héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 250 g puha vaj
  • 3-4 dl baracklekvár

Hozzávalók a bevonathoz:

  • 100 g étcsokoládé
  • 100 g tejszín
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
Készítik lisztes vagy grízes krémmel, baracklekvár helyett kerülhet bele szilva, sőt narancslekvár is, de az igazi méz és a vaj adja a sütemény lelkét. A titka a hosszú pihentetés, akár két napot is lehet várni a szeleteléssel, hogy a tészta teljesen meg tudjon puhulni.


ELKÉSZÍTÉSE:

1.  A mézet, vajat, zsírt, tejet, cukrot, tojást, sót és a citrom héját alacsony lángon megmelegítjük, közben folyamatosan kavargatjuk. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, és sima tésztát keverünk belőle. Ekkor még kifejezetten lágy, ezért osszuk a masszát négy részre, fóliázzuk le, és tegyük hűtőszekrénybe, amíg a tészta megdermed.

Közben elkészíthetjük a főzött krémalapot. Ezután a sütőt melegítsük elő 170 °C-ra.


A tésztákat egyenként vegyük ki a hűtőből, alaposan lisztezett felületen nyújtsuk kb. 30×40 centis téglalapra és húzzuk egy jól belisztezett tepsi hátuljára. Így süssük 7-9 percig, amíg világos színt kap. Még forrón húzzuk konyharuhára, így hagyjuk kihűlni a lapokat.

Süssük ki a maradék három réteget ugyanígy.


2.  A tejhez adjuk hozzá a darát, a porcukor felét, a vaníliás cukrot és a citromhéjat, majd alacsony
lángon, kevergetve főzzük sűrűre. Simítsunk a felületére egy réteg fóliát, így megakadályozzuk, hogy bebőrösödjön. A vajat habosítsuk ki a maradék porcukorral, forgassuk hozzá a langyosra hűlt
krémet. A betöltéshez a grízes krém felét töltsük az alsó tésztalapra. Kenjük el egyenletesen, tegyük rá
a következő réteg tésztát, ezt borítsuk be a lekvárral. Újabb tésztaréteg jön, amire a maradék krémet simítjuk, végül rátesszük az utolsó (lehetőleg a legszebb) tésztalapot.

Fóliázzuk körbe a süteményt és tegyük hűtőbe legalább 24 órára.


3.  A bevonat lehet olvasztott csokoládé és kevés étolaj keveréke, de finomabb, ha tejszínes csokoládékrémet (ganache-t) teszünk rá. Ehhez jó minőségű (50-60% kakaótartalmú), apróra tördelt csokoládét forrásban lévő tejszínnel öntünk le. Hagyjuk egy percig állni, majd spatulával keverjük selymesre. Terítsük el a mézes krémes felületén, majd tegyük hűtőbe.

Szeleteljük forró vízbe mártott késsel.




méz , vaj , zsír , tej , tojás , citrom héja , liszt , szódabikarbóna , búzadara , porcukor , vaníliás cukor , sárgabaracklekvár , étcsokoládé , tejszín

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra