Nábelek Zsófia receptje
2020. december 12.Hozzávalók a tésztához:
- 140 g méz
- 50 g vaj
- 50 g zsír
- 2 dl tej
- 160 g cukor
- 1 db tojás
- 1/2 db citrom héja
- 600 g finomliszt
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 kk só
Hozzávalók a krémhez:
- 500 g tej
- 100 g dara
- 200 g porcukor
- 1 db citrom héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 250 g puha vaj
- 3-4 dl baracklekvár
Hozzávalók a bevonathoz:
- 100 g étcsokoládé
- 100 g tejszín
ELKÉSZÍTÉSE:
1. A mézet, vajat, zsírt, tejet, cukrot, tojást, sót és a citrom héját alacsony lángon megmelegítjük, közben folyamatosan kavargatjuk. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, és sima tésztát keverünk belőle. Ekkor még kifejezetten lágy, ezért osszuk a masszát négy részre, fóliázzuk le, és tegyük hűtőszekrénybe, amíg a tészta megdermed.
A tésztákat egyenként vegyük ki a hűtőből, alaposan lisztezett felületen nyújtsuk kb. 30×40 centis téglalapra és húzzuk egy jól belisztezett tepsi hátuljára. Így süssük 7-9 percig, amíg világos színt kap. Még forrón húzzuk konyharuhára, így hagyjuk kihűlni a lapokat.
2. A tejhez adjuk hozzá a darát, a porcukor felét, a vaníliás cukrot és a citromhéjat, majd alacsony
lángon, kevergetve főzzük sűrűre. Simítsunk a felületére egy réteg fóliát, így megakadályozzuk, hogy bebőrösödjön. A vajat habosítsuk ki a maradék porcukorral, forgassuk hozzá a langyosra hűlt
krémet. A betöltéshez a grízes krém felét töltsük az alsó tésztalapra. Kenjük el egyenletesen, tegyük rá
a következő réteg tésztát, ezt borítsuk be a lekvárral. Újabb tésztaréteg jön, amire a maradék krémet simítjuk, végül rátesszük az utolsó (lehetőleg a legszebb) tésztalapot.
3. A bevonat lehet olvasztott csokoládé és kevés étolaj keveréke, de finomabb, ha tejszínes csokoládékrémet (ganache-t) teszünk rá. Ehhez jó minőségű (50-60% kakaótartalmú), apróra tördelt csokoládét forrásban lévő tejszínnel öntünk le. Hagyjuk egy percig állni, majd spatulával keverjük selymesre. Terítsük el a mézes krémes felületén, majd tegyük hűtőbe.
méz , vaj , zsír , tej , tojás , citrom héja , liszt , szódabikarbóna , búzadara , porcukor , vaníliás cukor , sárgabaracklekvár , étcsokoládé , tejszín