A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Vadas

Pesti István receptje

2018. június 27.
2 kg marhapofa
2 db salottahagyma
1 ek egész fekete bors
1 db fokhagyma
2 db babérlevél
1 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér

2 dl jus

TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag élesztő

  • 2 dl víz
  • olaj
MÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:
  • 5 szál sárgarépa
  • 2-3 petrezselyemgyökér
  • 2 db salottahagyma
  • 2 szál angolzeller
  • 2 db babérlevél
  • 1 tk borókabogyó
  • 2 cl Noilly Prat vermut
  • 1 dl főzőbor
  • 2 dl „főzőlé”
  • sárgarépalé
  • tejföl, cukor, vaj
  • fehér balzsamecet (aceto balsamico)
  • 1 csokor petrezselyemzöld

ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Nehéz

Vadas elkészítése:
A marhapofát a többi hozzávalóval (a jus kivételével) kuktába tesszük, felöntjük vízzel, és teljesen puhára főzzük. A levét leszűrjük. A húst szálakra szedjük, és még melegen összekeverjük a jus-vel. Gombócokat formázunk belőle és a kinyújtott, formára vágott kenyértésztába töltjük. Gőzölőedényben megfőzzük.

Tészta elkészítése:
A hozzávalókat alaposan kidagasztjuk, amíg a tészta egynemű, hólyagos állagot kap. Letakarva hagyjuk pihenni, majd a hússal megtöltve felhasználjuk.

Mártás elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk és lepirítjuk, majd felöntjük a vermuttal, a borral és visszapároljuk. Felengedjük a marhapofáról leszűrt főzőlével, sózzuk, fűszerezzük és készre főzzük. A végén sárgarépalével és friss petrezselyemzölddel frissítjük. Az egészet mártás állagúra turmixoljuk, tejföllel, vajjal, cukorral, sóval és ecettel állítjuk be a megfelelő ízt. A mártást átszűrjük.

Tálaláskor a gombócokat tányérba tesszük, körbeöntjük a mártással, és vékonyra vágott, vajon átpirított sárgarépa-, kelkáposzta-, újhagyma- és gombaszeleteket halmozunk a gombócok tetejére.




bors , fokhagyma , marhapofa , salotta , petrezselyemgyökér , Noilly Prat vermut , babérlevél , sárgarépa , élesztő , borókabogyó , főzőbor , fehér balzsamecet