A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Mézeskalács

Fülöp G. Dénesné, Ila asszony receptje

2014. december 19.
  • 75 dkg liszt
  • 4 db egész tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 2 ek őrölt fahéj
  • 20 szem törött vagy őrölt szegfűszeg
  • 1,5 ek szódabikarbóna (Erdélyben szódapornak hívják)
  • 4 ek virágméz
  • 10 dkg vaj
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A lisztet átszitáljuk, beletesszük a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát, összekeverjük, majd beledörzsöljük a vajat. Ezt követik a tojások és a méz. Addig gyúrjuk, amíg jól összeálló tésztát nem kapunk. Ez legalább 20 perc.

A tésztát hűvös helyen legalább egy órán át pihentetjük. A tésztát vagy vászonkendőbe bugyolálva, vagy nejlonzacskóban tegyük a hűvösre, hogy ne száradjon ki.

Pihentetés után a tésztát négy részre osztjuk, és ismét átgyúrjuk. A nyújtódeszkát liszttel megszórjuk, és a tésztát jó vékonyra nyújtjuk.

A tepsit is meglisztezzük, vagy sütőpapírt teszünk alá, és erre tesszük a kiszaggatott kalácsot. A sütés ideje a sütőtől függ, figyelni kell, nehogy megégjen.

A sütőből kivéve a kihűlt tésztát íróval díszítjük. Az íróhoz, azaz cukormázhoz egy vagy két tojásfehérjét és annyi porcukrot használunk, amennyit felvesz (egy tojásfehérjéhez körülbelül 12-15 dkg porcukor kell). A tojásfehérjét nem kell felverni, hogy ne legyen levegős, mert akkor törik a máz.

A porcukrot is átszitáljuk, mert ha nagyobb cukorkristály marad benne, akkor az eltömíti a zacskón az apró lyukat. Akkor jó, amikor a kanálról szakadozva csöpög le az író. Erős tejeszacskóba töltjük, aminek a végén kisollóval parányi lyukat vágunk.

Változatos formákat használnak. Bibliai jelképeket, karácsonyi motívumokat: Madonna, csillag, angyal, háromkirályok, harang, gyertya, fenyőfa, a hétköznapi életet meghatározó motívumokat: házikó, kakas, tyúk, matolla, a népi mézeskalácsosok motívumait: huszár, csizma, szív, párna, a nemzeti identitás jelképeit: hold, csillag, pajzs, székelykapu, s népi motívumokat: szegfű, rózsa, tulipán.


méz , mandula , tojás , porcukor , fahéj , szegfűszeg , szódabikarbóna , vaj