Receptek

Tojás pohárban olívaolajjal – kezdőknek

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2020. augusztus 4.
  • 2-3 tojás (személyenként)
  • só, frissen őrölt bors
  • némi ecet
  • olívaolaj (extra vergine)
  • friss fűszernövény
  • bébisaláta vagy csíra

ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb
A legjobb reggelik egyike a jó minőségű, friss lágytojás – ahol is az igazi kihívás a jó alapanyagok beszerzése.

Nem szükséges lyukasztani a tojást, ha a főzővízbe csurranásnyi ecetet öntünk. Így, ha meg is reped a héj, nem folyik ki a fehérje. (A lyukasztással viszont nagyon gyakran mi magunk repesztjük meg a héjat.)

A tojást kanálra tesszük, a forrásban lévő vízbe csúsztatjuk, újraforrástól számított 4-4,5 percig gyöngyöző forrással főzzük.

A tojást hideg vízzel alaposan leöblítjük, meghámozzuk, pohárba tesszük, késsel durvára vágjuk, kevés olívaolajat csurrantunk rá.

Sózzuk, borsozzuk, tetejére ízlés szerint fűszernövényeket, bébisalátát, csírákat teszünk.

ALTERNATÍVÁK
Adhatunk rá hajszálvékony, levegőn szárított sonkaszeletkéket, parmezánforgácsot, durvára tört burgonya- vagy zöldségcsipszet, érdekessé tehetjük házi fűszersóval.

HÁZI FŰSZERSÓ ÉS CSIPSZ – CÉKLÁS VAGY MÁS
A héjában sült, majd meghámozott céklát vékony szeletre vágjuk vagy gyaluljuk.

Sütőpapírra terítjük, 60-80 ºC-os sütőben addig szárítjuk, míg céklacsipsz nem lesz belőle. Ha ezt durva tengeri sóval robotgépben összedaráljuk, céklás fűszersót kapunk.

Készíthetjük ugyanezeket zellerből, hagymából, répából, fehérrépából, nagy gerezdű fokhagymából is.




tojás , ecet , fűszernövény , olívaolaj , olívabogyó , bébisaláta , csíra