Sallay Fanni receptje
2015. október 2.A TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 5 db tojásfehérje
- 5 db tojássárgája
- 20 dkg Koronás Kristálycukor
- 10 dkg vaj
- 10 dkg fehér csoki
- 10 dkg liszt
- 50 g durvára tört, pirított pekándió
- 1/2 kk sütőpor
ANGOLKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 50 g tejszín
- 1 db vaníliarúd kikapargatott magjai
- 3 db tojássárgája
- 50 g Koronás Kristálycukor
BAILEY’S-MASCARPONE HAB
HOZZÁVALÓK:
- 10 dkg mascarpone
- 20 dkg tejszín
- 20 g Koronás Porcukor
- 30 g Bailey’s
- 4 g zselatin 2 ek hideg vízbe beáztatva
A KARAMELL
HOZZÁVALÓK:
- 10 dkg Koronás Kristálycukor
- 20 g vaj
- 40 g tejszín
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A tészta elkészítése:
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Két kicsi (18 cm átmérőjű) tortakarika aljába sütőpapírt feszítünk.
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Két kicsi (18 cm átmérőjű) tortakarika aljába sütőpapírt feszítünk.
A tojások sárgáját és a cukrot kihabosítjuk, a vajat pedig a fehér csokival gőz fölött összeolvasztjuk és a habos sárgájához csurgatjuk. A fehérjét habbá verjük, végül elkeverjük a sütőporral a lisztet, és a már felvert fehérjével felváltva a masszához keverjük.
A pekándiót óvatosan hozzáforgatjuk.
A tésztát a két formába öntjük, majd 160 °C-on kb. 50 percet sütjük.
Ennél a tésztánál feltétlen kell tűpróba, mert a sütési idő nagyban eltérhet sütőtől és formától függően. Ha kisültek, a formában hagyjuk kihűlni őket.
Angolkrém elkészítése:
A hozzávalókat vízgőz fölött, folyamatosan kavargatva 80 °C-ra hevítjük addig, amíg épp hogy sűrűbbé válik. Ekkor levesszük a gőzről és hagyjuk kihűlni.
Bailey's-mascarpone hab elkészítése:
A mascarponét kihabosítjuk a porcukorral, majd folyamatosan verve hozzácsurgatjuk a tejszínt. Ha kész a hab, kézzel belekeverjük a Bailey’s-t és a felmelegített zselatint. Azonnal töltenünk kell a tortát, különben megdermed!
A karamell elkészítése:
A vajat a cukorral karamellé olvasztjuk, majd a tejszínnel felöntjük. Pár percig együtt forraljuk, amíg szépen egyenletesen sűrűsödő karamellkrémet nem kapunk.
A vajat a cukorral karamellé olvasztjuk, majd a tejszínnel felöntjük. Pár percig együtt forraljuk, amíg szépen egyenletesen sűrűsödő karamellkrémet nem kapunk.

Összeállítása:
A tésztákat vízszintesen kettévágjuk. Az elsőt a forma aljába illesztjük. Angolkrémmel vékonyan megkenjük, majd egy kevés Bailey’s hab megy rá.
A tésztákat vízszintesen kettévágjuk. Az elsőt a forma aljába illesztjük. Angolkrémmel vékonyan megkenjük, majd egy kevés Bailey’s hab megy rá.
Erre jön a következő tészta, angolkrém és Bailey’s hab. A tetejét tésztával zárjuk. Lenyomkodjuk kicsit a formában, majd a külső gyűrűt leemeljük róla.
Egy kenőkéssel annyira simítjuk csak el a szélét, hogy még látszódjon a tészta, de mégis egyenletes legyen. A kihűlt karamellt a tetejére csurgatjuk, és pekándióval díszítve tálaljuk.
SALLAY FANNI
Ki gondolta volna, hogy ennyi energia rejtőzhet egy törékeny, fiatal nőben! Három kisgyerek mellett már a harmadik cukrászda megnyitását tervezi Sallay Fanni, a Cake Shop alapítója.
Ki gondolta volna, hogy ennyi energia rejtőzhet egy törékeny, fiatal nőben! Három kisgyerek mellett már a harmadik cukrászda megnyitását tervezi Sallay Fanni, a Cake Shop alapítója.
Olyan családban nőtt fel, ahol a gasztronómia mindig fontos szerepet játszott. Hobbiból kezdett sütni, de végül annyi megbízást kapott a legjobb éttermektől, a Costestől a Four Seasons étterméig, hogy ezt választotta hivatásának.
Hiányzott viszont a saját szerelem, így három éve megnyitotta a Cake Shopot, Budapest első újhullámos cukrászdáját. „Nem szeretem a megvalósulatlan álmokat. Azért vannak, hogy a földre hozzuk őket” – indokolja, miért nyitott új bisztró-cukrászdát a Hűvösvölgyben.
A Cake Shop Garden augusztus végén nyílt, és már készül az óbudai cukrászműhely is.
Példaképe Pierre Hermé, így nem csoda, hogy a vajat és a tejszínt Franciaországból szerzi be. Szezonális alapanyagok tekintetében azért a magyar gyümölcsökre esküszik. A Magyar Konyha számára a manapság divatos meztelen tortát készített Bailey’s-szel és pekándióval.
Bailey’s , mascarpone , csokoládé , vanília , tejszín , vaníliarúd