A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Meztelen torta

Sallay Fanni receptje

2015. október 2.

A TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 5 db tojásfehérje
  • 5 db tojássárgája
  • 20 dkg Koronás Kristálycukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg fehér csoki
  • 10 dkg liszt
  • 50 g durvára tört, pirított pekándió
  • 1/2 kk sütőpor

ANGOLKRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 50 g tejszín
  • 1 db vaníliarúd kikapargatott magjai
  • 3 db tojássárgája
  • 50 g Koronás Kristálycukor

BAILEY’S-MASCARPONE HAB
HOZZÁVALÓK:

  • 10 dkg mascarpone
  • 20 dkg tejszín
  • 20 g Koronás Porcukor
  • 30 g Bailey’s
  • 4 g zselatin 2 ek hideg vízbe beáztatva

A KARAMELL
HOZZÁVALÓK:

  • 10 dkg Koronás Kristálycukor
  • 20 g vaj
  • 40 g tejszín
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A tészta elkészítése:
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Két kicsi (18 cm átmérőjű) tortakarika aljába sütőpapírt feszítünk.

A tojások sárgáját és a cukrot kihabosítjuk, a vajat pedig a fehér csokival gőz fölött összeolvasztjuk és a habos sárgájához csurgatjuk. A fehérjét habbá verjük, végül elkeverjük a sütőporral a lisztet, és a már felvert fehérjével felváltva a masszához keverjük.

A pekándiót óvatosan hozzáforgatjuk.

A tésztát a két formába öntjük, majd 160 °C-on kb. 50 percet sütjük.

Ennél a tésztánál feltétlen kell tűpróba, mert a sütési idő nagyban eltérhet sütőtől és formától függően. Ha kisültek, a formában hagyjuk kihűlni őket.

Angolkrém elkészítése:
A hozzávalókat vízgőz fölött, folyamatosan kavargatva 80 °C-ra hevítjük addig, amíg épp hogy sűrűbbé válik. Ekkor levesszük a gőzről és hagyjuk kihűlni.

Bailey's-mascarpone hab elkészítése:
A mascarponét kihabosítjuk a porcukorral, majd folyamatosan verve hozzácsurgatjuk a tejszínt. Ha kész a hab, kézzel belekeverjük a Bailey’s-t és a felmelegített zselatint. Azonnal töltenünk kell a tortát, különben megdermed!

A karamell elkészítése:
A vajat a cukorral karamellé olvasztjuk, majd a tejszínnel felöntjük. Pár percig együtt forraljuk, amíg szépen egyenletesen sűrűsödő karamellkrémet nem kapunk.



Összeállítása:
A tésztákat vízszintesen kettévágjuk. Az elsőt a forma aljába illesztjük. Angolkrémmel vékonyan megkenjük, majd egy kevés Bailey’s hab megy rá.

Erre jön a következő tészta, angolkrém és Bailey’s hab. A tetejét tésztával zárjuk. Lenyomkodjuk kicsit a formában, majd a külső gyűrűt leemeljük róla.

Egy kenőkéssel annyira simítjuk csak el a szélét, hogy még látszódjon a tészta, de mégis egyenletes legyen. A kihűlt karamellt a tetejére csurgatjuk, és pekándióval díszítve tálaljuk.

SALLAY FANNI
Ki gondolta volna, hogy ennyi energia rejtőzhet egy törékeny, fiatal nőben! Három kisgyerek mellett már a harmadik cukrászda megnyitását tervezi Sallay Fanni, a Cake Shop alapítója.

Olyan családban nőtt fel, ahol a gasztronómia mindig fontos szerepet játszott. Hobbiból kezdett sütni, de végül annyi megbízást kapott a legjobb éttermektől, a Costestől a Four Seasons étterméig, hogy ezt választotta hivatásának.

Hiányzott viszont a saját szerelem, így három éve megnyitotta a Cake Shopot, Budapest első újhullámos cukrászdáját. „Nem szeretem a megvalósulatlan álmokat. Azért vannak, hogy a földre hozzuk őket” – indokolja, miért nyitott új bisztró-cukrászdát a Hűvösvölgyben. A Cake Shop Garden augusztus végén nyílt, és már készül az óbudai cukrászműhely is.

Példaképe Pierre Hermé, így nem csoda, hogy a vajat és a tejszínt Franciaországból szerzi be. Szezonális alapanyagok tekintetében azért a magyar gyümölcsökre esküszik. A Magyar Konyha számára a manapság divatos meztelen tortát készített Bailey’s-szel és pekándióval.

Bailey’s , mascarpone , csokoládé , tejszín , vaníliarúd , tojás , vaj , fehér csokoládé , liszt , pekándió , sütőpor , zselatin

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra