Sallay Fanni receptje
2015. október 2.A TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 5 db tojásfehérje
- 5 db tojássárgája
- 20 dkg Koronás Kristálycukor
- 10 dkg vaj
- 10 dkg fehér csoki
- 10 dkg liszt
- 50 g durvára tört, pirított pekándió
- 1/2 kk sütőpor
ANGOLKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 50 g tejszín
- 1 db vaníliarúd kikapargatott magjai
- 3 db tojássárgája
- 50 g Koronás Kristálycukor
BAILEY’S-MASCARPONE HAB
HOZZÁVALÓK:
- 10 dkg mascarpone
- 20 dkg tejszín
- 20 g Koronás Porcukor
- 30 g Bailey’s
- 4 g zselatin 2 ek hideg vízbe beáztatva
A KARAMELL
HOZZÁVALÓK:
- 10 dkg Koronás Kristálycukor
- 20 g vaj
- 40 g tejszín
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Két kicsi (18 cm átmérőjű) tortakarika aljába sütőpapírt feszítünk.
Bailey's-mascarpone hab elkészítése:
A mascarponét kihabosítjuk a porcukorral, majd folyamatosan verve hozzácsurgatjuk a tejszínt. Ha kész a hab, kézzel belekeverjük a Bailey’s-t és a felmelegített zselatint. Azonnal töltenünk kell a tortát, különben megdermed!
A vajat a cukorral karamellé olvasztjuk, majd a tejszínnel felöntjük. Pár percig együtt forraljuk, amíg szépen egyenletesen sűrűsödő karamellkrémet nem kapunk.
A tésztákat vízszintesen kettévágjuk. Az elsőt a forma aljába illesztjük. Angolkrémmel vékonyan megkenjük, majd egy kevés Bailey’s hab megy rá.
Ki gondolta volna, hogy ennyi energia rejtőzhet egy törékeny, fiatal nőben! Három kisgyerek mellett már a harmadik cukrászda megnyitását tervezi Sallay Fanni, a Cake Shop alapítója.
Olyan családban nőtt fel, ahol a gasztronómia mindig fontos szerepet játszott. Hobbiból kezdett sütni, de végül annyi megbízást kapott a legjobb éttermektől, a Costestől a Four Seasons étterméig, hogy ezt választotta hivatásának.
Hiányzott viszont a saját szerelem, így három éve megnyitotta a Cake Shopot, Budapest első újhullámos cukrászdáját. „Nem szeretem a megvalósulatlan álmokat. Azért vannak, hogy a földre hozzuk őket” – indokolja, miért nyitott új bisztró-cukrászdát a Hűvösvölgyben. A Cake Shop Garden augusztus végén nyílt, és már készül az óbudai cukrászműhely is.
Példaképe Pierre Hermé, így nem csoda, hogy a vajat és a tejszínt Franciaországból szerzi be. Szezonális alapanyagok tekintetében azért a magyar gyümölcsökre esküszik. A Magyar Konyha számára a manapság divatos meztelen tortát készített Bailey’s-szel és pekándióval.
Bailey’s , mascarpone , csokoládé , tejszín , vaníliarúd , tojás , vaj , fehér csokoládé , liszt , pekándió , sütőpor , zselatin