Receptek

Mi legyen a maradék tojásokkal?

Nábelek Zsófia remek receptje

2020. április 14.

Hozzávalók a tojásöntethez:

  • 2 db főtt tojás
  • 1-2 db savanyú uborka
  • 1 tk magos mustár
  • 3 ek olívaolaj
  • fél citrom leve
  • 1 marék petrezselyem
  • 1 ek apróra vágott snidling
  • 250 g spárga
    só, bors


Hozzávalók a karamellizált hagymához:

  • 500 g vöröshagyma
  • 2-3 ek olaj
  • 1 kk só
  • 1 ek fehérborecet


Hozzávalók a tojáskrémhez:

  • 2-3 db főtt tojás
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 ek apróra vágott snidling
  • 1 tk olívaolaj
  • 1 ek majonéz
  • fél citrom héja, pár csepp citromlé
  • só, bors

Hozzávalók a savanyított tojáshoz:

  • 1 babérlevél
  • 5-6 szem feketebors
  • 1 tk mustár- vagy koriandermag
  • 50 g ecet
  • 75 g cukor
  • 150 g víz
  • 1 tk só
  • 2-3 db főtt tojás

Hozzávalók a meleg salátához:

  • 2-3 szem főtt vagy héjában sült burgonya
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1 citrom leve
  • 1 kk cukor
  • 1 kk só
  • 2 ek olívaolaj
  • kevés szárzeller vagy édeskömény (elhagyható)
  • zöldfűszerek (snidling, petrezselyem, kapor)

ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Aki sok tojást főz egyszerre húsvétkor, annak az ünnep végére valószínűleg már a fülén is főtt tojás jön ki. Mutatunk néhány receptet, hogy a maradék ne kerüljön a kukába!

A legegyszerűbb, ha egy fűszeres “tojásöntetet” készítünk belőle, ami bármilyen hideg vagy meleg salátán jól mutat. Tulajdonképpen egy egyszerű mustáros vinaigrette az alapja, amit zöldfűszerekkel ízesítünk, ehhez adjuk hozzá a feldarabolt főtt tojást.

Minél tovább hagyjuk az öntetben állni a tojást, annál jobban magába szívja az ízeket.
Mi most egyszerű, serpenyőben pirított spárgára halmoztuk kovászos kenyérrel, de halak, sült húsok, meleg saláták (például újkrumplival, zsenge borsóval, mentával kiegészítve) is hasznos alaprecept. Kaporral, mentával, tárkonnyal is fűszerezhetjük, mehet hozzá kevés apróra vágott (mogyoró-)hagyma, a savanyított uborkát pedig lehet más savanykás ízzel (több citromlé, mustár, különböző ecetek, kapribogyó, akár savanyított hagyma vagy gomba) helyettesíteni.


Tojásöntet pirított spárgával

Hozzávalók:
- 2 db főtt tojás
- 1-2 db savanyú uborka
- 1 tk magos mustár
- 3 ek olívaolaj
- fél citrom leve
- 1 marék petrezselyem
- 1 ek apróra vágott snidling
- 250 g spárga
- só, bors

A tojásokat falatnyi darabokra vágjuk. A mustárt, az apróra vágott uborkát, citromlevet, olajat és a petrezselymet simára keverjük, sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a tojásokat.

Serpenyőben kevés olajat hevítünk, közben a spárgát megtisztítjuk: ha zöldet használunk, a fás végeit levágjuk, ha fehéret, azt meg is hámozzuk.

A forró olajban finoman sózva gyorsan körbepirítjuk.

Forrón tálaljuk a tojásöntettel.

Teljesen evidens, hogy a maradék főtt tojásból krém készüljön, de ezen is lehet csavarni egyet még úgy is, hogyha karanténban vagyunk és a kamrából kell megoldani a maradékfelhasználást. Nem csak a tojás, de a hagyma is ezerarcú, és nem csak savanyítva, sózva, vagy sütve, hanem karamellizálva is készíthetjük, ami sok más étel kiegészítője lehet. Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni, lezárt dobozban hűtőbe téve sokáig eláll és nagyjából mindent feldob az enyhén édes, kicsit sós hagymás aromájával, így tökéletesen kiegészíti a friss, fűszeres tojáskrémet.


Tojásos szendvics karamellizált hagymával

Hozzávalók a karamellizált hagymához:
- 500 g vöröshagyma
- 2-3 ek olaj
- 1 kk só
- 1 ek fehérborecet

A hagymát fél centis szeletekre vágjuk. Közepes hőfokon felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát és megsózzuk, végül hozzáadjuk a borecetet.

Alacsony lángon, néha megkeverve karamellizáljuk lassan 45-60 percig, amíg aranybarnára fonnyad.

Ne próbáljuk siettetni a folyamatot, a hagymának idő kell, hogy tökéletesen karamellizálódjon.

Hozzávalók a tojáskrémhez:
- 2-3 db főtt tojás
- 1 kis csokor petrezselyem
- 2 ek apróra vágott snidling
- 1 tk olívaolaj
- 1 ek majonéz
- fél citrom héja, pár csepp citromlé
- só, bors

A tojásokat villával összetörjük és összekeverjük a többi hozzávalóval. Tálaljuk pirítósra kenve, a karamellizált hagymával megpakolva.



A tojás egyik legjobb tulajdonsága (egyébként szinte csak az van neki), hogy nagyon könnyen lehet ízesíteni. Nem csak azért, mert nem nehéz hozzá fűszereket válogatni, hanem ezeket könnyen fel is veszi viszonylag rövid idő alatt. Ezért lehet, hogy ha egy éjszakára ízes, savanyú lében pácoljuk, akkor

másnapra egy kellemesen fűszeres, enyhén savanyított tojást kapunk.

Természetesen itt is lehet variálni rengeteg módon: használhatunk szójaszószt, mirint, citromlevet, sokféle ecetet, számtalan fűszert, bátran lehet kísérletezni a saját ízlésünk szerint. Az alábbi recept egy könnyű burgonyasalátához lett kalibrálva, amit készülhet kaporral, újkrumplival, adhatunk hozzá tonhalat vagy más olajos halat, kapribogyót is.


Savanyított tojás burgonyával

Hozzávalók a savanyított tojáshoz:
- 1 babérlevél
- 5-6 szem feketebors
- 1 tk mustár- vagy koriandermag
- 50 g ecet
- 75 g cukor
- 150 g víz
- 1 tk só
- 2-3 db főtt tojás

A tojáson kívül a hozzávalókat felforraljuk, majd a savanyítólevet hagyjuk kihűlni. A tojásokat egészben (de héj nélkül) befőttes üvegbe tesszük, ráöntjük a kihűlt savanyítólevet a fűszerekkel és egy éjszakára vagy egy egész napra hűtőbe tesszük.

Hozzávalók a meleg salátához:
- 2-3 szem főtt vagy héjában sült burgonya
- 1 kis fej lilahagyma
- 1 citrom leve
- 1 kk cukor
- 1 kk só
- 2 ek olívaolaj
- kevés szárzeller vagy édeskömény (elhagyható)
- zöldfűszerek (snidling, petrezselyem, kapor)

A hagymát vékonyan felszeleteljük és összekeverjük a citromlé felével, a cukorral és kevés sóval. Lefedve tegyük félre fél-egy órára, eközben veszít az erejéből, és szép áttetsző színt kap.

A burgonyát feldaraboljuk,

összekeverjük a zellerrel vagy édesköménnyel.

Az öntethez simára keverjük az olajat, a maradék citromlevet, egy csipet sót és a zöldfűszereket. A savanyított tojásokat elnegyedeljük, a burgonyára halmozzuk, rászórjuk a lilahagymát és végül az öntetet. Langyosan a legjobb.



TIPP!
A legjobb főtt tojáshoz a tojásokat tegyük hideg vízbe, majd közepes lángon (tehát ne túl gyorsan, ne túl lassan) forraljuk fel néhány másodpercre, majd zárjuk le a tűzhelyet és hagyjuk a tojást 10 percig ebben a vízben. Ezután engedjünk rá hideg vizet, majd hámozzuk meg: így a sárgája nem lesz fojtósan száraz, hanem belül krémes lesz, de nem marad folyós, tökéletesen használható bármelyik fenti recepthez.

maradék , tojás , húsvét