Receptek

Narancsos, sós karamellás csokifatörzs

Narancsos, sós karamellás csokifatörzs

Maczák Anna receptje

PISKÓTA

HOZZÁVALÓK:

  • 5 db tojás
  • 160 g Koronás Kristálycukor
  • 160 g liszt
  • 1 db vaníliarúd

ELKÉSZÍTÉS:
A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. A tojásokat habosítjuk, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot illetve a vaníliarúd belsejét, és tovább folytatjuk a habosítást. A kész habhoz hozzáforgatjuk a lisztet. Ezután két sütőpapírral lefedett sütőlemezre vagy tepsibe öntjük, és téglalap alakban egyenesre kikenjük. 6-7 perc alatt készre sütjük.

NARANCSLEKVÁR

HOZZÁVALÓK:

  • 500 g narancs
  • 250 g Koronás Kristálycukor
  • 2 db fahéjrúd
  • 1 db kikapart vaníliarúd
  • 200 g víz
  • 6 db kardamommag

ELKÉSZÍTÉSE:
A narancsok két végét levágjuk, majd héjával együtt felkockázzuk, közben kivesszük belőlük a magokat. Egy lábosba belemérjük az összes hozzávalót, és feltesszük főni alacsony hőmérsékleten. Legalább egy óráig főzzük, ha kell, pótoljuk a folyadékot, addig, amíg jól megpuhul a narancs héja is. Amikor készen van, kiszedjük a fahéjat, a vaníliát és a kardamommagot. Botmixer segítségével pürésítjük, majd átnyomjuk egy szitán. Lehűtjük.

SÓS KARAMELLKRÉM

HOZZÁVALÓK:

  • 400 g Koronás Kristálycukor
  • 170 g tej
  • 50 g tejszín
  • 5 db lapzselatin
  • 120 g vaj
  • 5 g

ELKÉSZÍTÉSE:
A lapzselatint beáztatjuk. A cukrot karamellizáljuk, a tejet és a tejszínt külön edényben felforraljuk. A karamellre ráöntjük a forró folyadékot és összeforraljuk. Ezután egy kancsóba vagy tálba átszűrjük, és hozzáadjuk először a kinyomott áztatott lapzselatint, majd a vajat és sót. Botmixerrel egyneműsítjük. Lehűtjük. Az egyik piskótára rákenjük a kihűtött narancslekvárt és feltekerjük. Betesszük a hűtőbe.

CSOKOLÁDÉKRÉM

HOZZÁVALÓK:

  • 210 g tej
  • 210 g tejszín
  • 75 g Koronás Kristálycukor
  • 100 g tojássárgája
  • 2 db lapzselatin
  • 120 g tejcsokoládé
  • 120 g étcsokoládé

ELKÉSZÍTÉSE:
A lapzselatint beáztatjuk. A csokoládékat egy tálba vagy kancsóba mérjük. A tejet a tejszínnel felforraljuk, a tojássárgáját a cukorral elkeverjük. A forró folyadékból egy keveset ráöntünk a cukros tojássárgájára és elkeverjük, majd az egészet visszaöntjük a tejes-tejszínes lábosba. Ezután közepes lángon főzzük tovább 85 °C-ig. Ha kész, lehúzzuk a tűzről, beletesszük az áztatott lapzselatint és ráöntjük a csokoládéra. Botmixer segítségével összekeverjük. Egy őzgerinc- vagy alagútformát kivajazunk, majd fóliát teszünk bele, és beleöntjük a csokoládékrém felét. 15 percre a hűtőbe tesszük. Ezután akkorára vágjuk a piskótát, hogy beleférjen a formába. Rátesszük a csokoládékrémre. A maradék csokikrémet ráöntjük, ha szükséges, akkor egy kanállal elegyengetjük. Ezután a másik a piskótából csíkot vágunk, akkorát, hogy a forma aljára illeszkedjen. Egy éjszakára betesszük a fagyasztóba.

CSOKOLÁDÉDÍSZ

ELKÉSZÍTÉSE:
200 g étcsokoládét vízgőzön megolvasztunk. Egy sütőpapírt összegyűrünk, majd kiegyenesítjük. A csokoládét temperáljuk, azaz jeges vagy hideg vizes tálba beletesszük a fém tálat, amiben a felolvasztott csoki van, és kevergetve, néha kivéve a tálat a jeges fürdőből, lehűtjük a csokoládét kb. 30-31 °C -ra. Kikenjük a sütőpapírra, majd a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
A sós karamellkrémet elektromos habverővel kihabosítjuk, habzsákba tesszük, és kis lyukat vágunk rá. A tortát kivesszük a formából, leszedjük róla a fóliát és egy tálra tesszük, majd a sós karamellkrémet csíkokban a tetejére nyomjuk. A csokoládédíszt nagyobb darabokra törjük, és rusztikusan az oldalára, illetve a tetejére tesszük. Villa segítségével formázhatjuk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább