Receptek

Tehéntúrós, réteges saláta

Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje

2020. július 15.

(4-8 adag)
HOZZÁVALÓK:

  • 1 db citrom leve és reszelt héja
  • só, bors
  • 1 kk dijoni mustár
  • 1 tk méz
  • 1 dl olívaolaj (vagy más, hidegen préselt olaj, pl. napraforgó, dió)
  • 1 fej saláta
  • 10 dkg vegyes salátalevél (rukkola, galambbegy stb.)
  • 1 csokor kapor
  • 25 dkg tehéntúró
  • 2,5 dl tejföl

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb

Elkészítjük az öntetet: a citromléhez adjuk a reszelt citromhéjat, sót, borsot, mustárt és mézet, elkeverjük. Lassú sugárban, fokozatosan hozzákeverjük az olívaolajat, hogy fényes, sűrű emulzió képződjön.

A salátákat megmossuk, megszárítjuk (salátacentrifuga a legjobb eszköz erre), a fejes salátát levelekre tépkedjük, vagy laskára vágjuk.

Egy nagy üvegtálba rétegezzük: először salátalevelek következnek – vegyesen többféle levél –, erre jön a kapor (nem kell felaprítani). Meglocsoljuk az öntettel, majd rámorzsoljuk a tehéntúró egy részét. Az üvegtál méretétől, magasságától függően ezt folytatjuk több rétegben. A tetejét meglocsoljuk tejföllel, megszórhatjuk felkarikázott újhagymával. A salátát az utolsó percben, közvetlenül tálalás előtt állítjuk össze, hogy minél frissebb maradjon. 




citrom , dijoni mustár , méz , olívaolaj , saláta , tehéntúró , kapor , tejföl , vegyes salátalevél

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra