Receptek

Amíg még lehet: isteni áfonyás pite

Amíg még lehet: isteni áfonyás pite

Alkalmi, hedonista, ünnepi - nagyon nem hétköznapi, de most van itt az ideje, hogy kipróbálják az áfonyás pitét, amíg tart a szezon. Nábelek Zsófia receptje.

Az amerikai pitekultúra egyik ékköve a kékáfonyás verzió, ami két vékony, ropogós tésztaréteg közé ölel egy vaskos áfonyahalmot, mellé lehet kínálni vaníliafagylaltot, lágy tejszínhabot, vaníliasodót, de persze

önmagában is tökéletes.

Az áfonyaszezon vége most van szeptember derekán, de a piacokon még lehet kapni - bár jóval drágább gyümölcs, mint a barack vagy a szilva, ne hagyják ki, ha igazán különleges süteménnyel zárnák a nyarat.

További piteötletek és részletes technológia az alábbi linken.

Áfonyás pite

Hozzávalók egy kb. 30 cm átmérőjű tálhoz

A tésztához

  • 350 g liszt
  • 20 g cukor
  • 5 g só
  • 280 g hideg, felkockázott vaj
  • 80 g jéghideg víz


A tésztát legkönnyebben késes robotgépben lehet elkészíteni, ha viszont kézzel dolgozunk, mindenképp hűtsük be az összes alapanyagot.

A lisztet, cukrot, sót és a hideg vajat a gépbe tesszük és összedolgozzuk, amíg nedves homok állagú lesz.

Ekkor kiöntjük egy tálba, meglocsoljuk a hideg vízzel és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A massza ilyenkor még ragacsos, de nem kell miatta aggódni: két részre osztjuk, lefóliázva minimum egy órára hűtőbe tesszük, ezalatt könnyen nyújthatóvá dermed.

Ezután a tészta egyik felét alaposan lisztezett felületen kinyújtjuk és a sodrófára tekerve a sütőtálba tesszük. Belenyomkodjuk, a felesleget levágjuk, majd visszatesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket. Vajazni-lisztezni nem kell a formát, a jól megsült tészta könnyen kijön belőle.

A töltelékhez

  • 650 g kékáfonya
  • 150 g cukor
  • 1 citrom héja
  • 1-2 db apróra tört borókabogyó
  • 40 g kukoricakeményítő
  • 2 g só
  • ½ kk vaníliakivonat (elhagyható)


Az áfonyát összeforgatjuk a szárazanyagokkal, fűszerekkel, néhány szemet a markunkban megtörve, hogy a kifolyó lé a gyümölcsökre tapassza a keményítőt és a cukrot. A behűtött tésztára halmozzuk.

A tészta másik felét is kerekre nyújtjuk, befedjük vele a gyümölcsréteget és megszurkáljuk villával vagy szép mintát vágunk bele késsel, hogy a keletkező gőznek legyen hol kiszabadulnia.

Ahhoz, hogy szép fényes legyen a pite, egy tojássárgáját összekeverünk egy evőkanálnyi tejszínnel, ezzel lekenjük az egészet. Fél órát hűtőben pihentetjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, amíg a gyümölcs leve már kezd kibugyogni a réseken. Másfél-két óra pihentetés után szeletelhető, szobahőmérsékeleten 2-3 napig eláll.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.