Receptek

Túrógombóc

Túrógombóc

Kovács Gergő (Alabárdos Étterem) receptje.

Gombóc

Hozzávalók:

  • 40 g pirított búzadara
  • 6 g zselatin
  • 300 g tej
  • fél citrom és fél narancs lereszelt héja
  • 60 g kristálycukor
  • csipet só
  • 100 g áttört túró
  • 100 g felvert tejszínhab

Elkészítése:

A zselatinlapokat vízbe áztatjuk. A grízt lepirítjuk, felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a kristálycukrot, sót, citrom- és narancshéjat. Felfőzzük, ha kész levesszük a tűzről, kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett zselatint. Ha kézmeleg, hozzákeverjük az áttört túrót, majd laza mozdulatokkal a felvert tejszínt. Félgömb formába töltjük és fagyasztóba tesszük. Amikor megfagyott, akkor kifordítjuk a formából és a két félgömböt összetapasztjuk.

Epersaláta

Hozzávalók:

  • 200 g eper kockára vágva
  • 30 g porcukor
  • fél citrom leve

Elkészítése:

Az epret kockára vágjuk, porcukorral és citromlével átkeverjük, majd hűtőbe tesszük.

Citrom krém

Hozzávalók:

  • 110 g kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 80 g citromlé (2 db)
  • 100 g egész tojás (2 db)

Elkészítése:

A hozzávalókat edénybe tesszük, majd gőz felett, sűrű krémmé főzzük. Még melegen egy szűrőn átszűrjük, majd kihűtjük.

Mandulás morzsa

Hozzávalók:

  • 50 g mandulaliszt
  • 150 g szeletelt mandula
  • 150 g barnacukor
  • 90 g vaj
  • csipet só

Elkészítése:

A hozzávalókat kézzel vagy robotgéppel morzsalékosra dolgozzuk, 1-2 órára hűtőbe tesszük, majd 170°C-on 12 perc alatt aranybarnára sütjük.

Édes tejföl

Hozzávalók:

  • 100 g tejföl
  • fél citrom leve
  • 30 g porcukor

Elkészítése:

A tejfölt simára keverjük, hozzáadjuk az átszitált porcukrot és a citromlevet, majd hűtőbe tesszük.

Összeállítása:

Ha pohárba tálaljuk (ahogy én is) belekanalazzuk az epersalátát, egy nyomózsákból rányomjuk a citromkrémet, majd a mandulás morzsát rászórjuk. A kiolvadt gombócokat szintén a mandulás morzsába hempergetjük és a pohárba helyezzük. A végén az édes tejfölt a gombócra kanalazzuk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.