Receptek

Rizspuding

Rizspuding

Nábelek Zsófia receptje

HOZZÁVALÓK:

  • 120 g arborio rizs
  • 400 g tej
  • 1 szem csillagánizs
  • 5 szem szegfűbors
  • 1 kisebb rúd fahéj
  • 1 db narancs héja
  • 100 g barna cukor
  • 50 g vaj
  • 20 ml rum
  • 100 g tejszínhab

ELKÉSZÍTÉSE:
A tejet, csillagánizst, szegfűborsot, fahéjat, narancshéjat és a cukrot felforraljuk. A rizottórizst egy evőkanál vajon kevergetés közben üvegesre főzzük. Felöntjük a rummal, alaposan összekeverjük és hagyjuk az alkoholt elpárologni. Ezután egy merőkanálnyi vizet adunk hozzá, és addig kevergetjük, amíg a rizs magába szívja a folyadékot.

A fűszeres tejet leszűrjük és kanalanként adjuk a rizshez, mintha rizottót készítenénk: kevergetjük, hogy a rizs kiadja keményítőtartalmát, miközben apránként adunk csak hozzá folyadékot. Amikor az összes tejet hozzáadtuk és a rizs megpuhult, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a maradék vajat. Fóliát simítunk a rizs tetejére, ez megakadályozza, hogy bebőrösödjön, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Amikor kihűlt, keverjük át fakanállal, és forgassuk hozzá a tejszínhabot, hogy ezzel is lazítsuk. Kis tálkákba töltjük, megszórhatjuk frissen reszelt citromhéjjal, ha belefér a diétába, olajos magvakkal, de meglocsolhatjuk házi lekvárral, karamellás gesztenyével is.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.