Receptek

Ökörpofa retro

Bíró Lajos receptje:

Ökörpofa retro

(hozzávalók 5 személyre)

PÖRKÖLT:

  • 150 g vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • só ízlés szerint
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • 1000 g ökörpofa

MALACFÜLRAGU:

  • 1 db malacfül
  • 1 kiskanál fokhagymacsócsa
  • 1 db cseresznyepaprika
  • 1 db babérlevél
  • só ízlés szerint
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • fél csokor petrezselyem
  • frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 1 szál újhagyma

TARHONYA:

  • 300 g tarhonya
  • 1 evőkanál sertészsír
  • só ízlés szerint
  • 1 késhegynyi fűszerpaprika
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 db/adag marha velős csont
  • hosszában kettéfűrészelve
  • barna kenyér

Elkészítése

Elsőként vizes pörköltet készítünk, amihez a megtisztított vöröshagymát, a fokhagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben feltesszük főni, annyi vízben, amennyi bőven ellepi. Ha forr, a fűszerpaprikával meghintjük.

Sózzuk, köménymaggal fűszerezzük. Az ökörpofát szintén egészben beletesszük, és kb. 1 órán át főzzük.

A pörköltalapból a húst kiemeljük, a visszamaradt szaftot átnyomkodva leszűrjük, sűrűségét és ízét beállítjuk. A húst a szafttal együtt vákuumzacskóba rakjuk, és 75 ºC-on 20 órán keresztül szuvidoljuk. Tálalás előtt a mártás sűrűségét beállítjuk.

A raguhoz a malacfület fokhagymacsócsa, cseresznyepaprika, babérlevél és só kíséretében megabáljuk. Ha elkészült, 1×1 centisre felkockázzuk.

A megtisztított, 1×1 centis kockákra vágott hagymát serpenyőben, forró olívaolajon lepirítjuk, a malac fület, a fokhagymacsócsát, a finomra aprított petrezselymet hozzáadjuk, sózzuk, frissen őrölt borssal meghintjük, végül az újhagyma apróra vágott zöldjét is beleszórjuk.

A tarhonyát forró zsiradékon kevergetve kissé megpirítjuk, majd a mennyiségéhez képest kétszeres adag vízzel felengedjük. Sózzuk, a fűszerpaprikával megszórjuk, és lassú tűzön puhára pároljuk. A csontba töltés előtt tejföllel kikeverjük. A csontokat alaposan letisztítjuk, és lobogva forró vízben fehérre kifőzzük.

Barna kenyérből pirítóst készítünk.

Osztott tányérban tálalunk, amelybe középre ökörpofapörköltet kanalazunk. Az egyik oldalára a tarhonyával megtöltött velős csontot állítjuk, a másik oldalra pedig a pirítósra halmozott malacfülragu kerül.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.