Receptek

Sült csirke csilivel és szecsuáni borssal

Nábelek Zsófia receptje

2020. október 27.
  • 1 db tanyasi csirke
  • 2 ek egész fekete bors
  • 1+2 ek szecsuáni bors
  • 6 tk só
  • 1 ek olaj
  • 2 db egész, közepesen erős csili (cayenne-i, jalapeno, habanero, árbol)
  • 170 g méz
  • 3 ek fehérborecet

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A fekete borsot és egy evőkanál szecsuáni borsot mozsárban összetörünk, hozzáadunk 5 teáskanál sót, ezzel is összedolgozzuk.

A félbevágott csirkét papírtörlővel szárazra töröljük, mindkét oldalát bedörzsöljük olajjal és a borsos fűszerkeverékkel. Egy éjszakára (de legalább 4 órára) tegyük hűtőbe lefedetlenül pihenni.

A mézet, a fehérborecetet, a kimagozott, felaprított csilit, két evőkanál szecsuáni borsot és egy teáskanál sót keverjünk össze, forraljuk alacsony lángon 10 percig, majd tegyük félre.

A csirkét süthetjük grillrácson vagy 220 °C-ra előmelegített sütőben, mindkét esetben 5-8 percenként fordítsuk meg és kenjük le a mézes-csilis páccal. Addig süssük, amíg a combrész eléri a 80 °C-os, a mellrész pedig a 70 °C-os hőmérsékletet.

Szeletelés előtt hagyjuk 15-20 percet pihenni.


A csípősség számokban: A paprika csípősségét a kapszaicintartalom alapján a Scoville-skála jelzi, ami azt mutatja meg, hányszorosára kell hígítani a paprikából kivont oldatot, hogy ne érződjön csípősnek. Az azonos fajták között is sok ezres különbségek lehetnek, de a kísérletezőknek jó mankó, hogy a jalapeno 2-8 ezer, a habanero 100-350 ezer, a Carolina Reaper 1,5-2,2 millió között mozog.


csirke , szecsuáni bors , fekete bors , olaj , csili , fehérborecet , méz