Receptek

Meleg már a sütő? Itt a legjobb nyári piték!

Meleg már a sütő? Itt a legjobb nyári piték!

Az almáspite-szezon még egy kicsit arrébb van, de szerencsére a nyári bogyós gyümölcsöket meg barackokat sem csak lekvárként érdemes két tészta közé tenni: feketeribizliset, őszibarackosat, málnásat. Nábelek Zsófia cikke.

Itthon a bogyós gyümölcsök ritkán végzik pitében, előbb kerülnek a fagyasztóba, készül belőle lekvár, szörp, piskóta vagy pálinka, pedig a ribizlik, málna, piszke vagy az őszibarack is bátran használhatóak sütihez. Ha használunk is bogyós gyümölcsöket (főleg meggyet vagy cseresznyét), azok többnyire tepsi méretű, vékonyabb piték, amik tésztásabbak, sűrűbb állaggal. Most mutatunk egy receptet az amerikai változatra, amelyet vaskosan megpakolunk gyümölcsökkel - hagyományosan főként meggyel vagy áfonyával készül, de persze használhatnak bármilyen gyümölcsöt, ami kéznél van.
A miénkbe rengeteg feketeribizli került egy kis málnával és feldarabolt őszibarackkal, de tulajdonképpen bármilyen gyümölccsel meg lehet tölteni, nehezen tudom elképzelni, hogy rossz lesz a végeredmény. Lehet kísérletezni friss zöldfűszerekkel,

a rozmaring jól megy a barackokhoz, a tárkony és a bazsalikom a málnához és a feketeribizlihez,

de persze a szárított fűszerek (például koriandermag, szegfűbors, tonkabab, hosszú- vagy feketebors), a citrushéjak és természetesen a vanília is jó választás, a végtelenségig lehet próbálgatni az ízeket.
Fontos, hogy a feketeribizli vagy az őszibarack is olyan magas víztartalmú gyümölcsök, amelyek a sütés alatt sok folyadékot engednek ki, amitől sütés közben elázhat az alsó tésztaréteg. Hogy ezt elkerüljük, keményítőt adtunk a gyümölcsökhöz, ami sütés közben szinte lekvársűrűségűre köti a szaftokat, plusz a sütési idő is meglehetősen hosszú, így a tészta is biztosan átsül, a teteje ropogós lesz és aranybarna.

Nehézség viszont, hogy miután kivettük a pitét a sütőből, legalább másfél órát kell pihentetni

szeletelés előtt. De higyjék el, megéri.

Feketeribizlis, őszibarackos pite

Hozzávalók egy kb. 30 cm átmérőjű tálhoz

A tésztához

  • 350 g liszt
  • 20 g cukor
  • 5 g só
  • 280 g hideg, felkockázott vaj
  • 80 g jéghideg víz

A tésztát legkönnyebben késes robotgépben lehet elkészíteni, ha viszont kézzel dolgozunk, mindenképp hűtsük be az összes alapanyagot.

A lisztet, cukrot, sót és a hideg vajat a gépbe tesszük és összedolgozzuk, amíg nedves homok állagú lesz.

Ekkor kiöntjük egy tálba, meglocsoljuk a hideg vízzel és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A massza ilyenkor még ragacsos, de nem kell miatta aggódni: két részre osztjuk, lefóliázva minimum egy órára hűtőbe tesszük, ezalatt könnyen nyújthatóvá dermed.
Ezután a tészta egyik felét alaposan lisztezett felületen kinyújtjuk és a sodrófára tekerve a sütőtálba tesszük. Belenyomkodjuk, a felesleget levágjuk, majd visszatesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket. Vajazni-lisztezni nem kell a formát, a jól megsült tészta könnyen kijön belőle.

A töltelékhez

  • 800 g gyümölcs vegyesen (itt 500 g feketeribizli, 200 g őszibarack és 100 g málna)
  • 150 g cukor
  • 40 g kukoricakeményítő
  • 2 g só
  • ½ kk vaníliakivonat (elhagyható)

A gyümölcsöket egy fakanállal vagy spatulával óvatosan összeforgatjuk a szárazanyagokkal, amíg a keményítő és a cukor egyenletesen eloszlik rajtuk. A behűtött tésztára halmozzuk -

ha közben levet engedett, az sem baj, a keményítő szépen megfogja sütés közben.

A pitét befedhetjük teljesen a maradék tésztával, de ha rácsosra szeretnék, akkor ahhoz a tészta másik felét is kinyújtjuk és nagyjából 2,5 centis csíkokra vágjuk. Hat csíkot a töltelékre fektettem, majd minden másodikat visszahajtottam a feléig. Erre fektettem egy újabb tésztacsíkot merőlegesen, majd ráfektettem az előzőleg felhajtott csíkokat. Következő lépésként az előzőleg lent hagyott csíkokat hajtottam fel, erre jött egy merőleges csík, és addig folytattam, amíg szép rácsos lett az egész pite. A széleket lecsipkedtem, majd szépen behajtogattam.

Ahhoz, hogy szép fényes legyen a pite, egy tojássárgáját összekeverünk egy evőkanálnyi tejszínnel, ezzel lekenjük az egészet. Fél órát hűtőben pihentetjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, amíg a gyümölcsök leve kibugyog a tésztarácsok között.

Másfél-két óra pihentetés után szeletelhető,

szobahőmérsékeleten 2-3 napig eláll.



Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.