Receptek

Nyárvégi zöldségkrémleves juhtúróval

Zirig Árpád receptje

2020. augusztus 31.

Leveshez:

  • 0,5 kg krumpli
  • 0,5 kg patisszon vagy egyéb zsenge tökféle
  • zöldségalaplé vagy víz
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 4 paradicsom
  • 1 dl fehérbor
  • 1 citrom vagy lime
  • 2 dl 33%-os tejszín
  • vaj
  • gyömbér
  • 2 csillagánizs
  • 2-3 szecsuani bors
  • színes borskeverék
  • csemegepaprika
  • koriandermag
  • zsálya
  • rozmaring
  • zsír
  • szójaszósz

    Tálaláshoz:
  • 100 g juhtúró
  • 150 g sárga paradicsom
  • 1 zsenge cékla
  • méz
  • balzsamecet
  • olívaolaj

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Érdemes kisétálni a kertbe, körülnézni, mi van a bokrokon, mi van a földben, mit takarnak a levelek. A mi családi fogásunk egy krumplileves lett, amely kicsit eltért a szokásostól. A nyárvégi kínálathoz alakítottuk az ízeket és a hozzávalók sorát is – kísérletezzenek bátran, megéri.

A félfőre vágott hagymát disznózsíron,

alacsony lángon sütjük, hogy lágyan karamellizálódjon, ne égjen meg.


A cél egy kellemes barnás „krém”, keserű mellékízek nélkül: hogy a hagyma szétessen, csak sózzuk, és egy-egy korty fehérborral segítünk a megfelelő állag kialakulásában. Ujjnyi gyömbért lereszelünk, a kicsurranó levével együtt hagymára tesszük, pirítjuk.

A krumplit és a patisszont meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, majd a hagyma fölé dobjuk. Emelünk a hőmérsékleten, kevergetve kicsit rásütünk a zöldségre. Megpaprikázzuk, majd annyi alaplét vagy vizet öntünk rá, hogy minden körülbelül másfél-kétujjnyira elmerüljön.

Sózzuk, borsozzuk, majd a felkockázott paradicsommal, a kanálnyi szójaszósszal és a fűszerekkel együtt puhára főzzük. Ezt követően mixerbe öntjük – fontos, hogy közben eltávolítjuk belőle a rozmaringágat, a szecsuáni borsot és a csillagánizst.

Citromhéjat reszelünk bele, citromlével beállítjuk a savasságot.



Hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint vajat, majd leturmixoljuk, ha kell, még sózzuk. Apró szemű szűrőn egy nyeles szilikonspatula vagy merőkanál segítségével selymesre passzírozzuk.

Felmelegített serpenyőben olívaolajon kevés mézet karamellizálunk, megfuttatjuk benne a zsenge nyári céklakarikákat s közben kevés balzsamecettel ízesítjük.

A tálaláskor friss, sárga paradicsomot, céklakarikákat és juhtúrórögöket teszünk a levesbe, majd olívaolajjal meglocsoljuk.

húsleves , krém , krumpli , patisszon , paradicsom

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra