Farkas Richárd receptje
2023. március 9.100 ml nyírfavíz
3 zselatinlap
10 g nyírfacukor
1 csipet só
A frissen csapolt nyírfavizet felforraljuk a nyírfacukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a beáztatott zselatinlapokat. Formába öntjük és hagyjuk megdermedni. Hideg kövön tálaljuk.
Pár gondolat a nyírfacsapolásról:
Figyelni kell, mikor jelenik meg a rügy, mert egészen levélbontásig lehet csapolni a nyírfavizet, akkor indul be a fa vérkeringése. Mi, a Pajtában úgy gyűjtjük, hogy ne okozzunk kárt a természetben, aztán egész évben használjuk: visszaredukáljuk, ekkor olyan, mint a juharszirup, de 50 liter nyírfavízből lesz összesen egy laza deci. Ez igazi kincs, különleges alkalmakkor használjuk, de maga a nyírfavíz az állandó kínálatunk része, utódesszertként csepp alakú gumicukor formát ölt.