Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje
2020. augusztus 6.- 400 g juhtúró
- 100 g vaj
- 1 db kisebb szardella, kissé kiáztatva, leszárítva, finomra vágva
- 1 ek kapribogyó (ha sóban eltett, kiáztatva), finomra vágva
- kevés pilzeni típusú sör
- csipetnyi kömény, pirítva, mozsárban megtörve
- 1 kanál tejföl vagy olívaolaj
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb
A körözöttben a lényeg a friss és lágy túró, a jó vaj. Fűszerpaprika mértékkel jár bele, a régi változatokban nem is volt. Régi dolog, ma mégis kevesen készítik a fehér körözöttet.
Minden hozzávaló legyen szoba-hőmérsékletű. A vajat krémesre keverjük, összekeverjük a túróval, hozzáadjuk az ízesítőket.
Minden hozzávaló legyen szoba-hőmérsékletű. A vajat krémesre keverjük, összekeverjük a túróval, hozzáadjuk az ízesítőket.
Szokás volt a szardella olajából is adni hozzá valamennyit, ehelyett használhatjuk az olívaolajat.
Hagymát, újhagymát, snidlinget – aki akar – mindig utólag, frissen vágjon hozzá.

TIPP!
Magyar Elek, az Ínyesmester az ehhez hasonlóan készült fehér körözöttbe hideg sült (vagy tejben áztatott és párolt) libamájat kever, s ad hozzá kevés szardíniát is. Végül hozzáteszi: „És ha kaviárunk – eléggé nem sajnálható módon – csakugyan nincs, térjünk át a dolog élvezeti részére.”
Magyar Elek, az Ínyesmester az ehhez hasonlóan készült fehér körözöttbe hideg sült (vagy tejben áztatott és párolt) libamájat kever, s ad hozzá kevés szardíniát is. Végül hozzáteszi: „És ha kaviárunk – eléggé nem sajnálható módon – csakugyan nincs, térjünk át a dolog élvezeti részére.”
juhtúró , vaj , szardella , kapribogyó , sör , kömény , tejföl