Receptek

Nyúlcombpörkölt csalános tésztával

Fülepi Kálmán receptje

2022. április 5.

Pörkölt
Hozzávalók:

  • 4 db nyúlcomb
  • 1,5 liter sertés- vagy kacsazsír
  • 50 dkg nyúlcsont
  • 5 szál kakukkfű
  • 1 szem csillagánizs
  • egész bors
  • alma
  • fahéj
  • fokhagyma
  • 5 fej hagyma
  • rozmaring
  • zsálya
  • édesköménymag
  • 3 babérlevél
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 db paradicsom
  • só, cukor

Csalános tészta
Hozzávalók:

  • 400 g búzaliszt
  • 250 g durumliszt
  • 320 g tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 2 csipet só
  • 20 g szárított csalán
  • 5 dkg vaj


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Pörkölt elkészítése:
A combokat 2:1 arányú (2 egység só, 1 egység cukor) só/cukor keverékével marináljuk, 45 percig hagyjuk állni. Lemossuk, és 82 fokon 10 órán át konfitáljuk vagy alufólia alatt 180 fokon 1-1,5 óráig sütjük.

Elkészítjük a pörköltalapot: forró kacsa- vagy sertés zsíron a hagymát nagyobb kockákra vágva lepirítjuk, hozzáadjuk a csillagánizst, a kakukkfüvet, egy csipet egész köményt és a babérlevelet. Aranybarnára pirítjuk, pirospaprikával megszórjuk, vizet és paradicsomot adunk hozzá és beletesszük a nyúlcsontot.

Sóval, borssal fűszerezzük és két órán át főzzük, ha kell, visszapótoljuk a vizet. Eltávolítjuk a nyúlcsontot és a darabos fűszereket, az alapot turmixoljuk, átpasszírozzuk és beletesszük a sült nyúlcombot.

Csalános tészta elkészítése:
A lisztet átszitáljuk, tojással, sóval begyúrjuk, egy estét lefolpakozva hűtőben pihentetjük.

Másnap kinyújtjuk, és metélteket vágunk belőle. A vajat lassan felforraljuk, leszedjük a habját, elválasztjuk a vízrétegtől. Thermomixerben vagy turmixgépben szárított csalánt infuzionálunk bele.

Gézen leszűrjük, a frissen főzött tésztát kevés tésztafőző lével és a visszahűtött, kockázott, csalános vajjal szaftosra, krémesre forraljuk vissza.


nyúlcomb , nyúlcsont , csillagánizs , kakukkfű , alma , fahéj , fokhagyma , vöröshagyma , rozmaring , zsálya , édesköménymag , babérlevél , fűszerpaprika , paradicsom , liszt , tojás , vaj , szárított csalán