Receptek

Ökörszem

Nábelek Zsófia receptje

2021. február 22.

Hozzávalók a brióstésztához:

  • 250 g liszt
  • 25 g porcukor
  • 10 g élesztő
  • 150 g langyos tej
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 50 g vaj

Hozzávalók a túrótöltelékhez:

  • 250 g túró
  • 40 g porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 50 g mazsola, meleg vízbe áztatva
  • 1 fél citrom héja
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
SZINTE elfeledett sütemény, pedig a mai napig tanítják a cukrászoknak: az egyszerű brióstésztából készült ökörszem közepébe mazsolás túrókrémet töltünk – az egyik legjobb reggeli vagy uzsonnasütemény.
Nem kell hozzá nagy gyakorlat, kezdőknek is bátran ajánljuk.


1.
A tésztához a porcukrot és az élesztőt egy kis tálkában addig keverjük, amíg az élesztő folyékony
lesz. Hozzáadjuk a langyos tejet, összekeverjük, megszórjuk a felületét liszttel, és félretesszük, amíg
felhabosodik. A lisztet, a vajat, a tojássárgáját és a csipet sót összekeverjük a felfuttatott élesztővel,
5 percig dagasztjuk. 30 percig meleg helyen pihentetjük. (Ha brióst készítünk, 70 grammos darabokra szaggatjuk, ehhez a "Kelt tészta" bejegyzésnél olvasható útmutató.)
Az ökörszemhez 50 grammos gombócokra osztjuk a tésztát, tepsibe tesszük egymástól legalább 5 cm távolságra, és egy felvert tojással vékonyan lekenjük. 20 percig pihentetjük, közben elkészítjük a tölteléket.

2. A mazsolát leszűrjük és összekeverjük a túróval, a porcukorral, egy csipet sóval és a citromhéjjal.
A pihentetett kelt tészta közepébe mélyedést nyomunk, de szigorúan csak a közepén. Beletöltjük a kikevert túrót, újra lekenjük vékonyan tojással, és még 20 percet pihentetjük. 180-190 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. 


liszt , porcukor , élesztő , tej , tojás , vaj , túró , mazsola , citrom