Nábelek Zsófia receptje
2021. február 22.Hozzávalók a brióstésztához:
- 250 g liszt
- 25 g porcukor
- 10 g élesztő
- 150 g langyos tej
- 1 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 50 g vaj
Hozzávalók a túrótöltelékhez:
- 250 g túró
- 40 g porcukor
- 1 db tojássárgája
- 50 g mazsola, meleg vízbe áztatva
- 1 fél citrom héja
Nem kell hozzá nagy gyakorlat, kezdőknek is bátran ajánljuk.
1. A tésztához a porcukrot és az élesztőt egy kis tálkában addig keverjük, amíg az élesztő folyékony
lesz. Hozzáadjuk a langyos tejet, összekeverjük, megszórjuk a felületét liszttel, és félretesszük, amíg
felhabosodik. A lisztet, a vajat, a tojássárgáját és a csipet sót összekeverjük a felfuttatott élesztővel,
5 percig dagasztjuk. 30 percig meleg helyen pihentetjük. (Ha brióst készítünk, 70 grammos darabokra szaggatjuk, ehhez a "Kelt tészta" bejegyzésnél olvasható útmutató.)
Az ökörszemhez 50 grammos gombócokra osztjuk a tésztát, tepsibe tesszük egymástól legalább 5 cm távolságra, és egy felvert tojással vékonyan lekenjük. 20 percig pihentetjük, közben elkészítjük a tölteléket.
2. A mazsolát leszűrjük és összekeverjük a túróval, a porcukorral, egy csipet sóval és a citromhéjjal.
A pihentetett kelt tészta közepébe mélyedést nyomunk, de szigorúan csak a közepén. Beletöltjük a kikevert túrót, újra lekenjük vékonyan tojással, és még 20 percet pihentetjük. 180-190 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
liszt , porcukor , élesztő , tej , tojás , vaj , túró , mazsola , citrom