Receptek

Öregtészta

Libor Mária receptje

2020. március 18.
  • 50 dkg kenyérliszt
  • 1 mokkáskanál só
  • 3 dl víz
  • 1 dkg friss élesztő
Az öregtészta tulajdonképpen egy élesztős előtészta, ugyanazokból a hozzávalókból készül, mint a kovász, csak nem erjesztett. Öregtésztával kezdők is bátran próbálkozhatnak. Vízben feloldjuk az élesztőt.
Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, és a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük az élesztős vizet. A tésztát alaposan összegyúrjuk, de hosszasan dagasztani nem kell. A tálat letakarjuk és 10-12 órára a konyhapulton hagyjuk. Ezután fedeles dobozba szedjük, és a hűtőben tároljuk.
A szerző tanácsa:
Az öregtészta élesztős előtészta, ami 7-10 napig tárolható a hűtőben. Adagokban akár le is fagyasztható, felhasználás előtt a konyhapulton kell hagyni, hogy kiengedjen. Általában ha elfogy újat készítünk, vagy a bedagasztott kenyértésztából elveszünk egy 20-25 dkg-os darabot és azonnal dobozba téve a hűtőbe tesszük a következő sütéshez. Ilyen élesztőhiányos időszakban viszont nagyon jól lehet szaporítani. A 3-4 napos hűtős öregtészta még alkalmas rá. Kivesszük, lemérjük a súlyát és ugyanannyi liszttel, valamint fele annyi vízzel begyúrjuk. Letakarjuk, meleg, 24-26 fokos helyen hagyjuk és 8-10 óra múlva használhatjuk, vagy ismét hűtőbe tehetjük.

élesztő , víz , , kenyérliszt , öregtészta

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra