Libor Mária receptje
2020. március 18.- 50 dkg kenyérliszt
- 1 mokkáskanál só
- 3 dl víz
- 1 dkg friss élesztő
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/05/31/szb-20141009-5-770x_.jpg?token=70792ef6e452dd5ee88b614f2821f58d)
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/05/31/szb-20141009-7-770x_.jpg?token=1e942c848423e4ef7f53a832029a0016)
Az öregtészta élesztős előtészta, ami 7-10 napig tárolható a hűtőben. Adagokban akár le is fagyasztható, felhasználás előtt a konyhapulton kell hagyni, hogy kiengedjen. Általában ha elfogy újat készítünk, vagy a bedagasztott kenyértésztából elveszünk egy 20-25 dkg-os darabot és azonnal dobozba téve a hűtőbe tesszük a következő sütéshez. Ilyen élesztőhiányos időszakban viszont nagyon jól lehet szaporítani. A 3-4 napos hűtős öregtészta még alkalmas rá. Kivesszük, lemérjük a súlyát és ugyanannyi liszttel, valamint fele annyi vízzel begyúrjuk. Letakarjuk, meleg, 24-26 fokos helyen hagyjuk és 8-10 óra múlva használhatjuk, vagy ismét hűtőbe tehetjük.
élesztő , víz , só , kenyérliszt , öregtészta