A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Őszibarack-krémleves mandularoyallal és -ropogóssal

Horváth Gábor receptje

2019. szeptember 16.

ŐSZIBARACK-KRÉMLEVES
HOZZÁVALÓK:

  • 60 dkg őszibarack
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1/2 rúd vanília
  • 1/2 kezeletlen citrom és a leve
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg tejföl
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 db tojássárgája
  • kevés fahéj, szegfűszeg

MANDULAROYAL
HOZZÁVALÓK:

  • 1,5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 2 dkg mandulaliszt
  • vaj a kenéshez
  • kevés só

MANDULAROPOGÓS
HOZZÁVALÓK:

  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg liszt
  • 2 dkg finomra vágott mandula
  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg narancslé
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
Őszibarack-krémleves elkészítése:
A gyümölcsöt meghámozzuk, kimagozzuk. Fél liter vízben a fűszereket, a citrom héját, a fehérbort, a sót és a barack héját jól összeforraljuk, majd 15 percnyi forralás után leszűrjük. Újra feltesszük főni az ízesített levet, amiből néhány kanálnyit hozzáadunk az összekevert tejtermékekhez, majd a keveréket és a cukrot hozzáöntjük a többi léhez. Kiforraljuk, beletesszük a feldarabolt barackot, és az egészet leturmixoljuk. Eközben a tojások sárgáját vízgőz felett habverővel habosra keverjük, és ezt is a kész leveshez keverjük, de már nem forraljuk. A levest átszűrjük, jól lehűtjük, és felhasználásig hűtőben tároljuk.

Mandularoyal elkészítése:
A vajjal kikenünk egy hőálló üvegedényt, amiben ez a mennyiségű kocsonya körülbelül egy-másfél ujjnyi vastagon lesz, és amit bele tudunk tenni egy nagyobb, vízzel feltöltött tepsibe. A sütőt 95 °C-osra melegítjük, és belerakjuk a vízzel töltött tepsit. Összekeverjük a hozzávalókat, a keveréket  kivajazott edénybe öntjük, és addig gőzöljük a sütőben, míg kocsonyás állagúvá nem szilárdul. Vigyázzunk, hogy ne forrjon a víz, mert lyukacsos lesz a kocsonya. Ha kész, kihűtjük, hűtőben tároljuk.

Mandularopogós elkészítése:
A mandularopogóshoz összekeverjük a hozzávalókat, körülbelül két milliméter vékonyan sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük, és 160 °C-ra előmelegített sütőben tíz percig sütjük. Még melegen formára daraboljuk, és hagyjuk kihűlni. Zárt dobozban több napig ropogós marad.

Tálalás:
Mélytányérban egymásra rétegezzük a feldarabolt kocsonyát és a ropogóst, és az asztalnál körbeöntjük a hideg krémlevessel.



őszibarack , vaníliarúd , tejszín , citrom , tejföl , fehérbor , szegfűszeg , fahéj , tojás , tej , mandulaliszt , mandula , narancslé

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra