Receptek

Őszibarackdzsem sárgadinnyével

Őszibarackdzsem sárgadinnyével

Saly Noémi receptje

Mondhat nekem bárki bármit: a hazai gyümölcsök királya az én szememben az az öklömnyi, zamatos, fehér húsú őszibarack, amelyet némely budai vagy Szeged környéki piacok hátsó traktusában kínálnak ilyentájt a naptól cserzett bácsik vagy otthonkás asszonyok. A nagykereskedők nem szeretik, mert nagyon érzékeny, a legkisebb ütődéstől is megbarnul, a járatlan vevő pedig olyankor már fanyalogva lép tovább. No, ebből a barackból minden évben veszek pár kilót eltenni is, és választok melléje egy illatos, nyúlrágta sárgadinnyét.

HOZZÁVALÓK:

  • 3 kg fehér húsú őszibarack
  • 1 kg sárgadinnye (tisztán mérve)
  • 2 db citrom
  • 1,5 kg cukor
  • 1 db kétcentis vaníliarúd

ESZKÖZÖK:
tálak, kiskés, citromnyomó, reszelő, nagy lábos, botmixer, üvegek, celofán

ELKÉSZÍTÉSE:
A citromokat egy-két napig áztatjuk, a vizet többször cserélve (Ha kaptunk kezeletlent, erre nincs szükség ). Héjukat lereszeljük, levüket kinyomjuk, félretesszük. A dinnyét meghámozzuk, vékonyabb szeletekre, majd kockára vágjuk. A barackot is megtisztítjuk, kimagozzuk (Ha nem jön le könnyen a héja, szűrőkanállal egy percre forró vízbe lehet mártani, onnantól megy, mint a karikacsapás ). A gyümölcshúst szaporán kockára vágjuk, és még menet közben töltögetjük rá a citromlevet, így nem fog megbarnulni Hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat meg a kikapart vaníliát is, jól átkeverjük, letakarjuk egy konyharuhával, és 4-5 órát állni hagyjuk, aztán megfőzzük. Mivel mindkét gyümölcs sok levet ereszt, hagyjunk időt, hogy elfőjön, legalább háromnegyed óra kell neki. Ha a dinnyekockák nagyon egyben maradtak, érdemes a botmixerrel kicsit beavatkozni. Végül beüvegezzük, öt percre fejreállítjuk, irány a dunszt.

CIFRÁZZAM?
Szép látvány, ha fehér és sárga húsú barackot, illetve sárga és zöld bélű dinnyét főzünk össze. Citrom helyett használhatunk szárított, morzsolt citromfüvet, a sárga citrom helyett vagy mellett pedig zöld citromot (vigyázat, nagyon erős az aromája!). Egy-két üvegbe az utolsó pillanatokban tölthetünk egy stampedli rumot vagy calvadost is, ezeket majd gyerekbiztos helyen kell tartani a spájzban.

FELHASZNÁLÁSA:
Reggelihez pirítósra, briósra; palacsintába, süteménybe (főleg túrós sütikhez kiváló), hideg tejberizshez, fagylalthoz.


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább