Receptek

Paprikás csirkemell Kalla-módra

Kalla Kálmán receptje:

Paprikás csirkemell Kalla-módra

(4 személyre)

HOZZÁVALÓK:
  • 4 db csirkemell (egyenként kb.18 dkg bőr és csont nélkül)
  • 1 csapott ek piros arany krém
  • 1 csapott ek gulyáskrém
  • 2 evőkanál + 1/4 csésze napraforgóolaj
  • 40 dkg csirke, csont és nyak
  • 15 dkg hagyma finomra vágva
  • 1 kk pirospaprika, édesnemes
  • 1 db kis paradicsom negyedekre vágva
  • 1 db friss zöldpaprika, magház eltávolítva, negyedekre vágva
  • 1 csésze tejföl
  • 1 csésze tejszín
  • 3 csapott ek liszt
  • 4 adag tojásos galuska
  • só, erős paprika

A PIROS ARANY KRÉM

HOZZÁVALÓK:
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 kk erős paprika
  • 2 ek olaj
  • kevés zúzott fokhagyma
  • só, bors
ELKÉSZÍTÉSE:

A hozzávalókat összekeverjük.

DÍSZÍTÉSHEZ:
  • 1/2 csésze tejföl
  • 1 kk édesnemes pirospaprika
ELKÉSZÍTÉSE:

Egy csészében elkeverjük a piros aranyat, a gulyáskrémet és a két evőkanál olajat. A négy darab csirkemellet megkenjük ezzel a piros krémmel, és letakarva a hűtőbe tesszük 2 órára.

Egy kb. háromliteres lábosban az olajon a hagymát aranysárgára pirítjuk, közepes erősségű tűzön. A tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd felöntjük 3 csésze vízzel.

Visszahelyezzük a lábost a tűzhelyre, beletesszük a csirkecsontokat, sóval, esetleg erős paprikával ízesítjük. Beletesszük a paradicsomot és a zöldpaprikát, fedővel letakarjuk, és lassú tűzön főzzük fél óráig.
A csontokat kivesszük a pirospaprikás léből. A tejfölt, a tejszínt és a lisztet egy tálban habverővel simára keverjük, és a paprikás léhez öntjük. Kavargatva felforraljuk, 1-3 percig főzzük, majd finom szűrőn egy kisebb lábosba szűrjük és melegre tesszük.

A csirkemelleket sütőtepsibe tesszük, és 80 °C-os sütőben kb.45 perc alatt készre sütjük. A csirkemell nem jó angolosan, de túlsütve sem élvezhető. Azt az időt kell eltalálni a sütésnél, amikor belül szaftos, puha és éppen hogy átsült.

A sütőből kivesszük a csirkemelleket, pirospaprikát szitálunk a tetejükre, és 4-5 szeletbe vágjuk.

TÁLALÁS:

Az előmelegített tányérok mindegyikére öntünk a paprikás szaftból, és a díszítésre szánt tejföllel meglocsoljuk. A szaft közepébe teszünk a forró tojásos galuskából. A felszeletelt csirkemellekből egy-egy mellet a galuska tetejére helyezünk mindegyik tányérra, kissé széthúzva a szeleteket. Nyomban, melegen tálaljuk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább