Segal Viktor receptje
2021. január 26.- 4 db érlelt rostélyosszelet (kb. 25 dkg-os szeletek)
- 2-3 ek semleges ízű olaj
- 80 dkg hántolt köles
- 2 ek olívaolaj
KARAMELLIZÁLT HAGYMA
HOZZÁVALÓK:
- 1 dl víz
- 12 fej kisméretű vöröshagyma vagy salotta hagyma meghámozva
- 1 ek kristálycukor
- 1 kis csokor friss petrezselyem, finomra vágva
- frissen őrölt fekete bors
- tengeri só
ELKÉSZÍTÉSE:
A kölest lábasba tesszük, sózzuk, felöntjük háromszoros mennyiségű sós, forró vízzel, és készre főzzük (kb. 15 perc). Elkeverjük két evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és lefedve állni hagyjuk.
A karamellizált hagymához egy kisebb méretű, alacsonyabb lábasba öntjük a vizet, majd hozzáadjuk az egész hagymákat. Nagy lángon a felére forraljuk a folyadékot, majd hozzáadjuk a cukrot. Addig forraljuk, amíg a folyadék teljesen elpárolog, így karamellizáljuk. Amikor besűrűsödött, folyamatosan nagy lángon tartva addig hagyjuk a cukrot karamellizálódni, amíg világosbarna lesz. Ha elérte a kellő színt, belekeverjük a petrezselymet, és rögtön elkeverjük a hagymát a kölessel.
A rostélyoshoz szárazon felhevítünk egy serpenyőt. Amikor már forró, beleöntjük az olajat, majd azonnal rátesszük a hússzeleteket. Mindkét oldalán kb. 4 percig sütjük a húst. Sütés után sózzuk, borsozzuk, majd vágódeszkán öt percig pihentetjük.
Közvetlenül a tálalás előtt a húst két centi vastag szeletekre vágjuk, és összeállítjuk az ételt: a tányérokra kanalazzuk a kölest, és erre helyezzük a hússzeleteket.
köles , rostélyosszelet , olívaolaj , vöröshagyma , petrezselyem , salotta