A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Párolt köles karamellizált hagymával, rostélyossal

Segal Viktor receptje

2021. január 26.
  • 4 db érlelt rostélyosszelet (kb. 25 dkg-os szeletek)
  • 2-3 ek semleges ízű olaj
  • 80 dkg hántolt köles
  • 2 ek olívaolaj

KARAMELLIZÁLT HAGYMA
HOZZÁVALÓK:

  • 1 dl víz
  • 12 fej kisméretű vöröshagyma vagy salotta hagyma meghámozva
  • 1 ek kristálycukor
  • 1 kis csokor friss petrezselyem, finomra vágva
  • frissen őrölt fekete bors
  • tengeri só

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
Remek köret lehet nemcsak húsokhoz, hanem halakhoz vagy sült/párolt zöldségekhez is.



ELKÉSZÍTÉSE:
A kölest lábasba tesszük, sózzuk, felöntjük háromszoros mennyiségű sós, forró vízzel, és készre főzzük (kb. 15 perc). Elkeverjük két evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és lefedve állni hagyjuk.

A karamellizált hagymához egy kisebb méretű, alacsonyabb lábasba öntjük a vizet, majd hozzáadjuk az egész hagymákat. Nagy lángon a felére forraljuk a folyadékot, majd hozzáadjuk a cukrot. Addig forraljuk, amíg a folyadék teljesen elpárolog, így karamellizáljuk. Amikor besűrűsödött, folyamatosan nagy lángon tartva addig hagyjuk a cukrot karamellizálódni, amíg világosbarna lesz. Ha elérte a kellő színt, belekeverjük a petrezselymet, és rögtön elkeverjük a hagymát a kölessel.

A rostélyoshoz szárazon felhevítünk egy serpenyőt. Amikor már forró, beleöntjük az olajat, majd azonnal rátesszük a hússzeleteket. Mindkét oldalán kb. 4 percig sütjük a húst. Sütés után sózzuk, borsozzuk, majd vágódeszkán öt percig pihentetjük.

Közvetlenül a tálalás előtt a húst két centi vastag szeletekre vágjuk, és összeállítjuk az ételt: a tányérokra kanalazzuk a kölest, és erre helyezzük a hússzeleteket.


köles , rostélyosszelet , olívaolaj , vöröshagyma , petrezselyem , salotta