Receptek

Plov

Plov

Adorjányi Máriusz receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg kacsazsír
  • 1 kg filézett kacsacomb felkockázva
  • 5 fej vöröshagyma
  • 25 dkg sárgarépa
  • 25 dkg citromsárga sárgarépa
  • 25 dkg aranymazsola
  • 25 dkg szárított áfonya
  • 1 ek szárított sóskaborbolya
  • 1 ek római kömény
  • só, roppantott borskeverék
  • 1 ek plovfűszerkeverék
  • 5 fej fokhagyma
  • 6-8 db színes csilipaprika
  • 50 dkg hosszú szemű rizs (lehetőleg lazer vagy más közép-ázsiai fajta)
  • hús- vagy zöldségalaplé

Elkészítése:
Az öntöttvas qozont erősen felhevítjük, és felolvasztjuk benne a kacsazsírt. Innentől erős lánggal dolgozunk, és kevergetjük a zsírt a sumovka nevű lyukacsos kanalunkkal.

Beletesszük a kacsahúst, és addig sütjük, amíg barna pörzsanyag nem keletkezik a felületén mindenhol. A hagymát aranybarnára karamellizáljuk. Sózzuk, borsozzuk, római köménnyel megszórjuk.

A lángot levesszük, beleszórjuk a mazsolát, az áfonyát és a sóskaborbolyát. Hozzáadjuk a plovfűszerkeveréket, amely többek közt köményt, római köményt, kurkumát, édespaprikát, őrölt fekete borsot, szárított édesköményt és csiliport is tartalmaz.

Ekkor kerülhetnek bele a vékony hasábokra vágott sárgarépák, a fokhagyma egészben és a csilipaprikák szintén egészben. Közben folyamatosan keverjük. Így készül el a plov (még rizs nélküli) alapja, a zirvak, azaz fűszeres húsragu.

Érdemes enyhén „túlsózni”, hiszen a befejező lépésben következő rizsre is gondolni kell. A rizs hozzáadása előtt kivesszük a fokhagymát és a csilit, amelyek addigra már szépen megpuhulnak, de még nem főnek szét. Hozzáadjuk a langyos, sós vízben mosott hosszú szemű rizst, majd annyi vizet (vagy alaplét), hogy ellepje a rizst, amit sütőpapír és fedő alatt puhára főzünk.

Végül visszaszórjuk a rizsbe a fokhagymát és a csiliket. Tálaláskor a főtt fürjtojás, a konfitált baromfiszívből készült nyárs és a kapor választható elem.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.