Receptek

Provence-i tök télire

Provence-i tök télire

Saly Noémi receptje

A menzai tökfőzeléket rántásostól, ecetestől felejtsük el, és térjünk új utakra. A zsenge főzőtököt ezerféleképpen használhatjuk, semleges íze nagyon sokféle fűszerezést elvisel, fogyókúrásoknak pedig különösen jó étek, mert alig van benne kalória. A lecsó mellett érdemes eltenni ebből is, téli estéken igazi áldás, ha van pár üvegünk a kamrában: mire a pizzafutár kiért volna, mi már el is mosogattunk.

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg zsenge főzőtök
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olaj
  • 1 ek provence-i fűszerkeverék


ESZKÖZÖK:
éles kiskés, kanál, félliteres üvegek, celofán


ELKÉSZÍTÉSE:
A tököt meghámozzuk, kibelezzük, húsát 1-2 centis csíkokra, majd kis kockákra vágjuk. A szálára vágott hagymát megdinszteljük az olajban, hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát, a tököt, a sót és a fűszerkeveréket. Annyi lé kell majd, amennyi jól ellepi, ha a tök nem enged eleget, kis vízzel pótoljuk 10-15 perc kell neki, vigyázzunk, ne főzzük túl, hiszen még az üvegben is lesz egy kis ideje puhulni. Nagyon forrón beüvegezzük, 5 percre fejre állítjuk, mehet a dunsztolókosárba.

CIFRÁZZAM?
Kihagyható a fokhagyma, cserébe az alapozásba tehetünk egy-két zöldpaprikát, és jókat lehet játszani a fűszerekkel is. Az eredeti provence-i keverékben (ami készen kapható) sok minden van: kakukkfű, bazsalikom, szurokfű (oregánó), rozmaring, majoránna, zsálya, kapor, turbolya, tárkony, lestyán, borsika és babér – ha nincs otthon kész keverékünk, ezeket mind lehet használni, de eltevéshez csak szárítottat tegyünk bele.

FELHASZNÁLÁSA:
Én többnyire csak főzök hamar egy adag rizst vagy tésztát, rázúdítom a tököt, egyet rottyan, megy rá egy kanál tejföl, és kész. Vagy ütök rá két-három tojást. De lehet sütni pár jókora omlettet vagy egy adag sós palacsintát, és megtölteni a fűszeres tökkel. Párolt halhoz, csirkéhez is finom.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább