Receptek

Budapest tekercs, vagyis Budapestbakelse

Ingvar Strid receptje

2020. július 22.

Habcsók lap hozzávalók:

  • 6 db tojás fehérjéje
  • 270 g cukor
  • 60 g liszt
  • 150 g őrölt mogyoró (fele - fele finomra őrölt és durvára darált)

Töltelék hozzávalók:

  • 3 dl habtejszín
  • 1 befőtt mandarin lecsöpögtetve (kb. 300 - 350 gramm)

Díszítés hozzávalók:

  • olvasztott étcsokoládé
  • kakaópor
  • porcukor
ADAG: 12 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A fővárosunk nevével fémjelzett édes - habos Budapest Roll, eredeti nevén Budapestbakelse itthon szinte ismeretlen, pedig a svéd cukrászművészet ékköveként számon tartott sütemény az egyik legnépszerűbb skandináv desszert. Alkotója Ingvar Strid, az 1950-es évek ünnepelt svéd cukrásza.

A legenda szerint Ingvart annyira elvarázsolta a magyar fővárosban kóstolt Eszterházy - torta, hogy hazatérve azonnal elkészítette annak svéd reprodukcióját.

A hozzávalókat áttekintve talán kevéssé fedezünk fel rokoni szálakat a tejszínes - mandarinos, őrölt mogyoróval készült svéd tekercs és a diós piskótalapok között rétegezett vajas krémes osztrák - magyar torta között, mert az egyetlen közös nevező a diófélék, de a történelem erre is korrekt választ nyújt.

Strid eredeti receptje őrölt diót írt elő a Budapestbakalse tésztájához, csakhogy akkoriban nem volt könnyű hozzáférni és drága is volt, így idő közben mogyoróra változtatták.

Más forrás szerint az édes alkotás elnevezése egyfajta tisztelgés a cukrász felmenőinek hódításai előtt, a “Strid” családnév ugyanis svédül hódítót, csatát jelent. Így feltehetően az ősök hadjáratainak hazánk területe is áldozatul esett, a desszert pedig ennek állít emléket.

A legszárazabb magyarázat szerint Ingvar egyszerűen így nevezte el a süteményt, a nélkül, hogy bármilyen kapcsolódása lenne a magyar fővároshoz. Akármelyik legendának is hiszünk, egyik sem változtat azon a tényen, hogy ez a svédek kedvence, a nagy klasszikus, ami minden valamire való tradícionális svéd cukrászda pultjában megtalálható.


Kép: Zanna MetzerKép: Zanna Metzer

A tekercs három két fő alkotórészből áll: habcsókszerű lap finomra őrölt és durvára darált mogyoró hozzáadásával, valamint a töltelék, ami kemény habbá vert tejszínnel összeforgatott mandarin.

Sam Carpent magyar-svéd cukrász szerint fontos, hogy mindenképp mandarinbefőttet használjunk, és - ha tehetjük - ragaszkodjunk a receptben leírt alapanyagokhoz. Most az egyszer ne engedjünk az újhullámos, kísérletezésre bátorító korszellemnek, a mogyoró - tejszín - mandarin kombináció olyan fenséges, hogy nem érdemes másra cserélni egyik elemét se. A tökéletes ízharmónia garantált!

A következő recept egy otthoni konyhához alakított, egyszerűsített változat.

Budapest tekercs elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 180°ra, és egy béleljünk ki sütőtepsit sütőpapírral.

2. Elektromos habverővel alacsony fokozaton kezdjük el verni a tojásfehérjéket amíg lágy csúcsot vetnek, ekkor apránként adagoljuk hozzá a cukrot, majd magasabb fokozatra kapcsolva verjük kemény habbá. A kész hab állaga hasonló legyen a habcsókéhoz.

3. A lisztet keverjük el finomra őrölt és a durvára darált mogyoróval egy külön tálban, majd egy spatula segítségével óvatosan forgassuk a tojáshabhoz, vigyázva, hogy ne törjük össze. Az így kapott masszát kanalazzuk egy sima csövű habzsákba, és húzzunk nagyjából egyforma szélességű csíkokat a sütőpapírral bélelt tepsibe széltől - szélig, úgy, hogy a csíkok összeérjenek, tehát egy téglalapot alkossanak.

4. A tepsit toljuk az előmelegített sütőbe, és süssük középen körülbelül 15-20 percig.

Sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert a hab könnyen összeeshet!

5. A kész lapot borítsuk át egy tiszta sütőpapírra, vagy konyharuhára, és húzzuk le az aljáról a sütőpapírt. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük a fagyasztóba, amíg elkészítjük a tölteléket.

6. A töltelékhez alaposan csepegtessük le a konzerv mandarint, majd vágjuk kisebb darabokra. A nedvességet érdemes teljesen felitatni a gyümölcsről. A tejszínt verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk bele a mandarin darabokat. A tejszínhabot nem szükséges édesíteni, mert a sütemény alapját képező hablapban már elegendő cukor van.

7. A fagyasztóból kivett lapot fordítsuk úgy, hogy a hosszabbik oldala legyen felénk, a “hullámos” oldalával lefelé, így tekerésnél a szebbik fele kerül kívülre. A mandarin darabokkal összeforgatott tejszínhabot kenjük a lapra, és a sütőpapír segítségével tekerjük fel, mint a piskótatekercset, vigyázva, mert könnyen törik.

8. A tekercset díszítsük vékony sugárban húzott olvasztott étcsokoládéval, porcukorral és kakaóporral, tálalásig tartsuk hűtőben.

budapest tekercs , Budapestbakelse , budapest roll , Kép: Zanna Metzer , mandarin , dió , tojás , liszt , mogyoró , habtejszín , kakaópor , étcsokoládé , porcukor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra