Receptek

Málnafánk

Málnafánk

Varga Ágnes és Kolonics Zoltán receptje

Sablage-ropogós

Hozzávalók:

  • 100 g vaj
  • 125 g cukor
  • 125 g liszt
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • csipet só

Elkészítése:
Mérjük össze az alapanyagokat egy kis konyhai gép táljába, majd rakjuk a hűtőbe 10 percre. A krémkeverő lapát segítségével gyúrjuk addig, hogy összeálljon. Pihentessük kb. 20 percet. Két szilikonos lap vagy sütőpapír között nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra (1), távolítsuk el a felső lapot, szúrjuk ki a megfelelő méretre (2) és felhasználásig rakjuk fagyasztóba.

(1.)(1.)

 

(2.)(2.)

Pâte de choux tészta („képviselőfánk”)

Hozzávalók:

  • 80 g tej
  • 80 g tejszín
  • 70 g víz
  • 75 g vaj
  • 90 g liszt
  • 8 g cukor
  • 3 g só
  • 150 g egész tojás (kb. 3 db)

Elkészítése:
A folyadékot forraljuk fel a vajjal, cukorral és a sóval. Mikor felforrt, öntsük bele a lisztet és közepes lángon főzzük, amíg nem kezd egy vékony réteg keletkezni az edény alján. Vegyük le a tűzről, és rakjuk a konyhai gép üstjébe a masszát, majd kezdjük el keverni a krémkeverő lapát segítségével. Várjuk meg, míg a gőz elszáll, és csak utána adagoljuk egyenként a tojásokat, hogy ne főzzük meg a sütés előtt őket. Ha kellően elkeveredtek a tojások és szép egynemű a choux tésztánk, akkor vegyük ki a tálból és ellenőrizzük a sűrűségét. Emeljük ki a keverő lapátot, és ha a lecsöppenő tészta a saját súlyától V alakot hagy maga után (3) és nem folyik, akkor kész.

(3.)(3.)

Ha túl kemény, adjunk hozzá még egy kis tojást. Egy egész tojást habverővel egyneműsítünk és abból csurgatunk, vagy ha híg, hozzáadunk egy kis lisztet, vigyázva, hogy ne keletkezzenek csomók. Ez után vagy egy előre megrajzolt sablon segítségével dolgozunk, és úgy halmozunk megfelelő mennyiséget egy szilikonlapra, vagy nyomózsákkal (4).

(4.)(4.)

A kinyomott fánkokat vékonyan lekenjük tojással és úgy helyezzük rá a kiszúrt és lefagyasztott sablage-tetőket (5), majd 150 °C-on 35-40 percig sütjük. Ha a sütési idő lejárt, vegyünk ki egyet és vágjuk fel, ellenőrizzük, hogy kellően átsült-e. Ha kész, vegyük ki, és várjuk meg, hogy kihűljön. (Ha felhasználás után marad belőle, elrakhatjuk mélyhűtőbe a következő alkalomra.)

(5.)(5.)

Habosított vaníliaganache

Hozzávalók:

  • 670 g tejszín
  • 190 g fehér csokoládé (Callebaut Velvet)
  • 2 db zselatinlap
  • 1 rúd vanília

Elkészítése:
A tejszínt a kikapart vaníliával felforraljuk és forrón a csokoládéra öntjük, botmixerrel összeturmixoljuk és hozzáadjuk a kifacsart zselatinlapot (amit előtte hideg vízbe áztattunk), majd újra mixeljük. Fóliával letakarjuk, hogy a felületéhez hozzáérjen, elkerülve a bőrösödést és 24 órára hűtőbe tesszük. (A habosított ganache helyett cukrászkrémet is használhatunk, amelyet tejszínhabbal lazítunk, ha soknak találjuk az egynapos várakozást.)

Málnabetét

Hozzávalók:

  • 450 g málna (cukor nélküli magmentes velő)
  • 50 g friss citromlé
  • 40 g cukor
  • 20 g keményítő
  • 50 g friss málna

Elkészítése:
A cukrot összekeverjük a keményítővel és a citromlével. A málnavelőt felforraljuk és hőkiegyenlítéssel összefőzzük az előzőleg összekevert alappal (6), majd kifőzzük a keményítőt, fényesre főzzük. Levesszük a tűzről és elkeverjük benne az előzőleg felaprított málnát. Megfelelő formákba öntjük és kifagyasztjuk.

(6.)(6.)

Streusel

Hozzávalók:

  • 75 g liszt
  • 75 g cukor
  • 75 g mandulaliszt
  • 75 g vaj

Elkészítése:
Ügyeljünk arra, hogy minden hideg legyen, de még gyúrható. Határozottan, a krémkeverő lapát segítségével gyúrjuk az egészet morzsás állagúra, majd halmozzuk egy szilikonos sütőlapra és süssük 150 °C-on kb. 20 percig. Hűtsük ki és felhasználásig takarjuk le.

Összeállítása:

Néhány szem friss málnát darabokra vágunk. Kiabosítjuk a vanília ganache-t, ügyelve, hogy ne verjük túl, de kellő tartása legyen. Levágjuk a fánkok tetejét (7).

(7.)(7.)

(8.)(8.)

Nyomjunk a krémből egy keveset a fánk aljára (8) és rakjunk bele egy kávéskanálnyi friss málnát, szórjunk bele a streuselből (9) és nyomjuk bele az előzőleg elkészített még fagyos málnabetétet (10).

(9.)(9.)

Egy csillagcső segítségével nyomjuk rá a vaníliakrémet és helyezzük vissza a fánk tetejét. Kb. fél óra múlva fogyaszthatjuk, amikor már kiolvadt a málnabetét. (Bármilyen friss szezonális gyümölccsel elkészíthető.) 

(10.)(10.)

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.