A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Ráczponty (Mogyorósi Gábor változata)

Tamás és Bittera Dóra receptje

2012. február 14.
Molnár B. Tamás és Bittera Dóra receptjeRégi formájában még burgonya nélkül készült: Rézi néni híres könyvében hosszában félbe vágta a pontyot, megsózta, irdalta, a vágásokba vékony csík paprikába mártott szalonnát tett, így helyezte a halat tepsibe, egymás mellé fektetett fenyőfa pálcikákra. A halra tett még hagymát és paradicsomdarabokat, végül alaposan megöntözte tejföllel, így tette a sütőbe. Tűzálló tálban vagy tepsiben "pékné" burgonyát készítünk, aszalt paradicsomot, konfitált paprikát és fokhagymát adunk hozzá, tálalás előtt tesszük rá a bőrös oldalán sült halfilét, majd az egészet tejföllel röviden átsütjük.Ha jól sikerül, akkor a hal bőre ropog, húsa szaftos, megjelenik benne a szalonna íze, mellette egy könnyű, de jó ízű hagymás burgonya, mely itt-ott meg is van pirulva.

BURGONYA:

g burgonya (félkeményre vagy keményre fővő; pl. kiflikrumpli vagy rózsaburgonya)2 közepes fej vöröshagyma
ml alaplé (szárnyas- vagy világos halalaplé)2 szál kakukkfű1 babérlevélizlés szerint só, szemesborskéshegynyi fűszerpaprikakevés vaj (vagy libazsír)A hagymát hosszában félbe-, majd hosszanti vékony szeletekre vágjuk. A burgonyát 2-3 mm vastag karikákra szeljük.A hagymát lapos tűzálló tálban szétterítjük, felöntjük
ml alaplével, tűzre tesszük, felforraljuk, néhány másodperc után levesszük a tűzről. (Épp csak veszítse el nyerseségét.)Egyenletesen ráterítjük a burgonyaszeleteket, rátöltjük a többi alaplevet, hogy ne lepje el teljesen. Néhány csipet vajat hintünk rá, sózzuk, fedetlenül
C-os sütőbe tesszük mintegy 30 percre.

PAPRIKA
, PARADICSOM,

FOKHAGYMA:

szárított paradicsom (olajban eltéve, vagy szárazon kimérve kapható)sült paprika olajban eltéve (kiskereskedelemben kapható)1 fej só, , libazsír

HAL:

1,5 kg ponty elősúlyban (vagy 2 db, egyenként
grammos filé) libazsír a sütéshezsóA filét a bőrös oldalára fektetjük, éles, vékony pengéjű késsel bőréig sűrűn bevagdossuk, nagyon ügyelve rá, hogy a bőrt sehol ne metsszük át. Besózzuk, 10-15 percig állni hagyjuk.Bőrös oldalán (csak az egyik oldalon) elősütjük a halat, hogy a bőre ropogós legyen. Közben lapáttal szelíden lefelé nyomjuk, hogy a bőr egyenletesen érintkezzen a serpenyő felületével (kb. 3 perc).A halszeleteket óvatosan kiemeljük, lecsöpögtetjük, a már elkészült, paprikásparadicsomos, fokhagymás burgonyára helyezzük.

SZALONNA:

g szalonna, 1 cm-es kockára vágvaKis serpenyőbe kevés vizet öntünk (épp csak fedje be az alját). Beletesszük a szalonnakockákat, kislángra tesszük, hagyjuk a vizet elforrni, a kiolvadó zsírban szép aranybarnára pirítjuk. (A szalonna belül krémes, kívül ropogós lesz.)BEFEJEZÉS1 doboz tejfölA halas burgonyára kiskanállal elosztjuk a tejfölt, meghintjük szalonnával, a tálat
C-os sütőbe tesszük 4 percre. Ha a tejfölt kevés olvasztott vajjal keverjük, nem ártunk az ételnek.

hal , ponty

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra