Receptek

Ráksaláta narancssárgarépa habbal

Várvizi Péter receptje

2020. július 31.

RÁKSALÁTA
HOZZÁVALÓK:

  • 240 g garnéla (16/20)
  • 1/2 csokor koriander
  • 1/2 db narancs héja
  • 1/2 db citrom héja
  • 1,2 g só (fleur de sel)
  • 1/2 g indonéz bors
  • 36 ml olívaolaj

NARANCS-SÁRGARÉPA HAB
HOZZÁVALÓK:

1. lépés

  • 150 g frissen facsart narancslé
  • 3 g koriandermag

2. lépés

  • 90 g sárgarépa
  • 3 g só
  • 3 g kristálycukor
  • 1/3 gerezd fokhagyma
  • 10,8 g olívaolaj

3. lépés

  • 60 g sárgarépalé (bio)
  • 45 g főtt sárgarépa
  • 12 g redukált narancslé

4. lépés

  • 120 g sárgarépás-narancs bázis
  • 1,2 g zselatinlap
  • 45 g tejszín

ÉDESKÖMÉNYKRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 180 g édeskömény
  • 24 g ezüsthagyma
  • 24 g burgonya
  • 30 ml tejszín
  • 24 ml olívaolaj
  • 2,4 g só
  • 42 ml fehérbor
  • 150 ml zöldségalaplé

KIMCHI
HOZZÁVALÓK:

  • 1/2 fej kínai kel
  • 3,6 g só
  • 1/3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 db alma
  • 3 g gyömbér (reszelve)
  • 3 g őrölt csípős pirospaprika
  • 18 g kristálycukor (nádcukor)
  • 6 ml olaj

KÖRET
HOZZÁVALÓK:

  • 1/2 db pak-choi
  • 18 g sós citrom
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

RÁKSALÁTA ELKÉSZÍTÉSE:
A rákokat megtisztítjuk, sózzuk, majd forró serpenyőben 5-10 mp-ig olívaolajon pirítjuk.

Azonnal kihűtjük, majd apró kockára vágjuk.

Hozzákeverjük az olívaolajat, a narancs- és a citromhéjat, koriandert, az indonéz borsot és a sópelyhet.

NARANCS-SÁRGARÉPA HAB ELKÉSZÍTÉSE:
1. A frissen facsart narancslevet a koriandermagokkal visszaforraljuk.

2. Megfőzzük a szeletekre vágott sárgarépát a hozzávalókkal.

3. Turmixba tesszük a bio-sárgarépalevet, kimérjük a 45 g főtt sárgarépát, majd hozzáöntünk 12 g redukált narancslevet, és az egészet magas fordulaton turmixoljuk.

4. Az így kapott sárgarépakrémből kimérünk 120 g-ot, hozzáadjuk a zselatint és a tejszínt.

5. Szifonba töltjük, és belecsavarjuk a patront.

ÉDESKÖMÉNYKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
Az édesköményt a hagymával és a burgonyával mandolinnal vékonyra szeleteljük.

Egy edényben olívaolajat hevítünk, amelyen megfuttatjuk a hagymát, majd a burgonyát, végül az édesköményt.

Hozzáöntjük a fehérbort. Amikor a fehérbor elpárolgott, felöntjük a zöldségalaplével és készre főzzük. Hozzáadjuk a püréhez a tejszínt, és 2 percig még forraljuk. Majd az egészet turmixoljuk.

KIMCHI ELKÉSZÍTÉSE:
A kínai kelt apróra vágjuk, sózzuk és hagyjuk így állni. Majd kinyomkodjuk és a többi hozzávalókkal alaposan összekeverjük.

Legalább 24 órát hagyjuk állni a felhasználás előtt.

TÁLALÁS:
A pohár aljára helyezzük az édesköménykrémet, majd hozzáadjuk a rák-„salátát”. A salátára teszünk 15 g kimchit.

Az egészre rányomjuk a sárgarépahabot, a tetejére brunoázra (apró kockára) vágott marokkói sós citrom, pak-choi és ropogós édeskömény kerül.


garnéla , narancs héja , citrom héja , koriander , indonéz bors , koriander mag , narancslé , sárgarépa , zselatinlap , tejszín , édeskömény , burgonya , ezüsthagyma , fokhagyma , olívaolaj , fehérbor , zöldségalaplé , kínai kel , alma , gyömbér , őrölt csípős pirospaprika , sós citrom , pak-choi

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra