Litauszki Zsolt receptje
2020. július 29.RILLETTE
HOZZÁVALÓK:
- 80 dkg császárhús (kockára vágva)
 - 1,2 kg soványabb sertéshús (pl lapocka), csíkra vágva
 - 50 dkg sertésháj (lehártyázva, kockára vágva)
 - 40 g só
 - 4 g fehér bors
 - libazsír, fehérbor, húsleves
 - ízesítőcsokor (póréhagymapalástba burkolt kakukkfű, babérlevél, petrezselyemszár, szorosra kötözve)
 
ZÖLDBAB KOVÁSZOLVA
HOZZÁVALÓK:
- 1 l langyos víz
 - 1 kg zöldbab
 - 2 szál kapor
 - 3 gerezd fokhagyma
 - 2 db szőlőlevél
 - 30 g só
 - 10 dkg házi kenyér
 
A hájat tűzre tesszük kevés libazsírral és az ízesítőcsokorral. Hagyjuk kiolvadni. Hozzáadjuk a húsokat, 1 órán át pároljuk fedő nélkül (gyakorta megkeverjük). Az óra leteltével felöntjük húslevessel és egy kevés borral – összesen annyival, hogy épp ellepje a húst. Sózzuk-borsozzuk. Lefedve, a fedővel kis rést hagyva 4-5 órán át kis lángon forraljuk (lassan gyöngyözve). Ezután leszűrjük, lehűtjük. A zsírt és a pecsenyelevet szétválasztjuk, ahogy a húst is a hájtól. A húst kézzel vagy villával szálakra morzsoljuk, majd ismét a tűzre tesszük. Folyamatos keverés mellett fokozatosan hozzáadagoljuk a pecsenyelevet, majd utána még zsiradékot is. Utóbbiból nem sokat, csak annyit, amennyit a rillette „felvesz”. Ez még egy kis selymességet ad neki. Hűvös helyen cserépedényben tároljuk (akár hónapokig is eláll).
Vékonyra szelt, nyers hízott libamájjal kibélelünk egy tepsit, 2 cm vastagon feltöltjük rillette-tel. Hűtőszekrényben lehűtjük. Mikor megdermedt, minyon-méretű kockákat vágunk, liszttel, tojással, panko morzsával panírozzuk, forró, bő olajban sütjük. Zöldbabbal, némi pecsenyelével és zöld fűszerekkel tálaljuk (a fotón: begónia, százszorszép, vízitorma, cickafark).
A hozzávalókat üvegbe tesszük, szűrőruhával lefedjük, meleg, de közvetlen napfénytől védett helyen állni hagyjuk, hogy érlelődjön. Amikor megindul az erjedés, eltávolítjuk a kenyeret, és addig hagyjuk még állni, míg a kedvező érettségi szintet el nem éri.
malaccsászárhús , sertésháj , sertéslapocka , fehérbor , libazsír , húsleves , ízesítőcsokor , zöldbab , kapor , fokhagyma , szőlőlevél , házi kenyér
                    
                
        



