A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Ratatouille (lecsó)

Lutz Lajos receptje

2021. május 10.
  • 3 db különböző színű fél kaliforniai paprika, magház nélkül
  • 2 ek szűz olívaolaj
  • 1 tk apróra vágott fokhagyma
  • 1/2 ek felkockázott salotta hagyma
  • 3 db meghámozott, kockára vágott lédús paradicsom
  • 1 szál friss kakukkfű
  • 1 szál petrezselyem
  • 1/2 db babérlevél
  • 1 db felkarikázott cukkini
  • 1 db felkarikázott padlizsán
  • 1/4 db tök felkockázva
  • 4 db karikára vágott datolyaparadicsom
  • 1 kis kk szárított kakukkfű
  • 1 ek balzsamecet
  • só és frissen őrölt bors
ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Melegítsük elő a sütőt 230 °C-ra.


Tegyük a paprikákat sütőpapírra, és süssük addig, amíg leválik a héjuk (körülbelül negyedóráig). Várjuk meg, amíg kihűlnek, hámozzuk meg őket, vágjuk apró darabokra.

Serpenyőben (alacsony hőfokon) 2 evőkanál olajban pároljuk puhára a fokhagymát és a hagymát, adjuk hozzá a paradicsomokat (levével együtt), a friss kakukkfüvet, petrezselymet, babérlevelet.  Pároljuk tovább, amíg megpuhulnak, s csak kevés lé marad alattuk. (Körülbelül tíz percig.)

Adjuk hozzá a paprikát, és pároljuk puhára. Ízesítsük sóval, borssal és a megmaradt fűszerekkel.Vegyünk ki egy evőkanálnyit, a többit terítsük szét egy tepsiben.

Csökkentsük a hőmérsékletet 130 °C-ra.


A tepsi közepétől kezdve úgy helyezzük váltakozva egymás mellé spirál formában a cukkinit, a padlizsánt, a tököt és a datolyaparadicsomokat, hogy kicsit fedjék egymást.

Eközben egy kis tálban keverjünk össze fél teáskanálnyi apróra vágott fokhagymát 2 teáskanál olívaolajjal, ízesítsük sóval, borssal, s öntsük rá a zöldségre.

Takarjuk le alumíniumfóliával, és süssük két óra hosszat. Vegyük le a fóliát, és süssük még 30 percet.


A végén keverjük össze az evőkanálnyi félretett lecsót olajjal, ecettel, sózzuk, borsozzuk, és öntsük az ételre.

Forrón tálaljuk.


paradicsom , kaliforniai paprika , olívaolaj , fokhagyma , salotta , kakukkfű , petrezselyem , babérlevél , datolyaparadicsom , cukkini , padlizsán , tök , balzsamecet