A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Római köményes bárányfasírt fokhagymás-szumákos joghurttal, zöld polentával

Segal Viktor receptje

2012. február 16.

A BÁRÁNYFASÍRT (KEBAB)
HOZZÁVALÓK:

  • 60 dkg finomra darált bárányhús
  • 2 fej kisebb lila hagyma, apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 tk frissen őrölt fekete bors
  • 2 tk frissen őrölt római kömény
  • 12 db friss korianderág, apróra vágva
  • 1-2 ek olívaolaj a sütéshez

A POLENTA
HOZZÁVALÓK:

  • 1⁄2 l tej
  • 5 dkg friss spenótlevél, megtisztítva
  • 8 levél friss bazsalikom, lecsipkedve
  • 8 levél friss menta, lecsipkedve
  • 1⁄2 l víz
  • 2 ek olívaolaj
  • 20 dkg kukoricadara
  • 5 dkg hideg vaj, felkockázva
  • só, fehér bors

A FOKHAGYMÁS-SZUMÁKOS JOGHURT
HOZZÁVALÓK:

  • 1 kis pohár (175 g) joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál szumák (cserszömörce)
  • 1/4 tk só

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A bárányfasírt (kebab) elkészítése:
A húst összekeverjük egy tálban, hozzáadjuk a lila hagymát, a fokhagymát, a friss és szárított fűszereket, sózzuk. Nedves kézzel kb. 5 cm-es hengereket formázunk a húsmasszából. Egy serpenyőben olívaolajat melegítünk, majd minden oldalát aranybarnára sütjük.

A fokhagymás-szumákos joghurt elkészítése:
A fokhagymát kissé szétlapítjuk a kés lapjával, majd apró darabokra vágjuk.
A joghurtot alaposan kikeverjük a fokhagymával és a szumákkal, sózzuk.

A polenta elkészítése:
A tejet összeturmixoljuk a friss zöld spenót-, bazsalikom- és mentalevelekkel. Nem szükséges átszűrni. Nagyobb lábasba öntjük a vizet, majd felöntjük a zöldfűszeres tejjel, hozzáadjuk az olajat. Felmelegítjük, és hozzáadjuk a kukoricadarát. Sózzuk, borsozzuk. Alacsony hőfokon, lassan, állandó keverés mellett főzzük, amíg elválik az edény falától, kb. 20 percig. Amikor kész, hozzákeverjük a jéghideg vajat.


kukoricadara , spenót , bárányhús , lila hagyma , fokhagyma , korianderág , őrölt római kömény , olívaolaj , vaj , joghurt , szumák