Receptek

Roppanós citromtekercs

Carme Ruscalleda receptje

2020. december 2.

PISKÓTATEKERCS
HOZZÁVALÓK:

  • 3 db tojás
  • 145 g kristálycukor
  • 60 g tej
  • 20 g vaj
  • 60 g liszt
  • 20 g kukoricakeményítő

FEHÉRRUM-SZIRUP
HOZZÁVALÓK:

  • 100 g víz
  • 50 g kristálycukor
  • 50 g fehér rum

CITROMKRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 100 g frissen facsart citromlé
  • 100 g tojás (kb. 2 kisebb db)
  • 50 g tojássárgája (kb. 2,5 db)
  • 5 g kukoricakeményítő
  • 80 g vaj
  • 5 g liszt
ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

PISKÓTATEKERCS ELKÉSZÍTÉSE:
A tojásokat a cukorral elektromos habverővel habosra verjük. Óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a keményítőt, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat. Az így kapott tésztát egy kb. 40×30 cm-es sütőpapírral bélelt sütőlapra öntjük, egyenletesen eloszlatjuk rajta. 200 °C-ra előmelegített sütőben 7 perc alatt készre sütjük.

A roppanós piskóta elkészítése:
a piskótát pontosan körbevágjuk, majd a lehulló széleket kisebb darabokra törjük, és sütőben alacsony hőfokon, 120 °C alatt 15 percig szárítjuk. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd felhasználásig légmentesen elzárjuk.

FEHÉRRUM-SZIRUP ELKÉSZÍTÉSE:

Egy forralóedényben cukorszirupot készítünk: a cukrot és a vizet összeforraljuk, ha a cukor felolvadt, levesszük a tűzről, majd beleöntjük a rumot. Félretesszük, hagyjuk kihűlni.

CITROMKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:

A hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd feltesszük főni, és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk, 1 percig hagyjuk gyöngyözni. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, dermedni.

A DESSZERT ÖSSZEÁLLÍTÁSA
ÉS TÁLALÁSA:

A körbevágott piskótát egy tiszta konyharuhára tesszük. A rumos sziruppal ecset segítségével alaposan megkenjük. Ezután rákenjük a citromkrémet (ebből egy keveset félreteszünk). Feltekerjük szorosan a citromkrémes piskótatekercset, és tálalásig hűtőben tároljuk. Kisméretű roládokra vágva, tetején egy kevés krémmel tálaljuk, a ropogós piskótamorzsával megszórjuk.


tojás , tej , vaj , liszt , kukoricakeményítő , fehér rum , citrom leve