Receptek

Répakence

Saly Noémi receptje

2020. július 27.
  • 1/2 kg sárgarépa
  • 20 dkg Karaván füstölt sajt
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1 kis tubus majonéz
  • csipetnyi reszelt szerecsendió
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb

A sárgarépa mellett csak úgy elmegy az ember a piacon. Lehet, hogy a menzai finomfőzelék szörnyű emléke kísért, lehet, hogy az a rossz beidegződés, hogy annak csak a vasárnapi húslevesben van létjogosultsága – pedig ez a vigyori gyökér nagy meglepetéseket tud okozni.

Az alábbi receptet évekkel ezelőtt tanultam egy kedves ismerőstől. Elsőre a következő szokott történni: egy darabig senki nem nyúl hozzá, aztán egy kalandvágyó óvatosan megkóstolja. Lelassul, körülnéz, hogy figyelik-e, majd elvonul a tállal egy csöndes zugba, és keni és eszi… Ha olyan vendégek jönnek, akik már tudják, mi ez, fontos tényezővé válik a gyorsaság.

Mindig a répakence fogy el a leghamarabb. A gyerekek is imádják, azok is, akik egyébként semmilyen zöldséget meg nem ennének. Hideg spájzban vagy hűtőben négy-öt napig elállna, gondolom, de ezt még soha nem érte meg.


ESZKÖZÖK:
Egy nagyobb tál, kiskés, reszelők, fokhagymaprés.

ELKÉSZÍTÉSE:
A répát megtisztítjuk, a reszelő apróbb lyukán lereszeljük. Így teszünk a sajttal is. Hozzányomjuk a fokhagymát, jöhet a tejföl és a majonéz, reszelünk rá egy kis szerecsendiót, az egész miskulanciát jól átkeverjük, legalább egy órát pihentetjük, kész. (Sózni nem kell, a sajttól elég sós.)

FELHASZNÁLÁSA:
Szerintem friss fehér házikenyérrel a legjobb, de vannak rozskenyérfanok és pirítóshívők is. A lényeg, hogy nem kell sajnálni: mehet vastagon. Valami kis könnyű, nevetős fehér bort lehet adni hozzá.


CIFRÁZZAM?
Nem cifrázom. Így jó, ahogy van, az arányokat sem javaslom változtatgatni. A tetejére pár diógerezdet szoktam tenni, ami teljesen összezavarja azokat, akik első ránézésre a színe alapján körözöttnek gondolnák.


Remek fűszer
A szerecsendió vagy muskátdió (Myristica fragrans) Malajziából származik, de Indonéziában, Nyugat-Indiában, Brazíliában és Madagaszkáron is termesztik. Fája 20 méter magasra is megnő. Termésének szárított magköpenye a szerecsendió-virág, magva pedig a szerecsendió. Különleges aromáját illóolajainak köszönheti. Húslevesek, zöldséglevesek, mártások, vadak remek fűszere. Óvatosan kell bánni vele, mert kicsit csípős, nagy mennyiségben pedig hallucinogén.


Téli vitamin

A sárgarépa (Daucus carota) nagyon fontos téli vitaminforrás. Jót tesz a májnak, a lépnek, a hasnyálmirigynek, oldja a szervezetünkben kialakuló köveket. Enyhe vízhajtó hatása is van, és emésztési zavarok esetén is segít: gyomorsavtúltengés, gyomorégés ellen érdemes magában rágcsálni. Rengeteg karotint tartalmaz, ami az A-vitamin előanyaga. Bőséges fogyasztásával sok szembetegség megelőzhető vagy enyhíthető.


sárgarépa , Karaván füstölt sajt , fokhagyma , tejföl , majonéz , szerecsendió