Berki Zsolt/Port Étterem receptje
2025. szeptember 10.- 640 g kacsamáj
- 600 g burgonya
- 1,5 dl tej
- 150 g vaj
- 100 g sós mogyoró
- 3 db zöld alma
- 2 dl tokaji aszú
- 50 g kristálycukor
- 1 db citrom
- 4 db szegfűszeg
- 1 db csillagánizs,
- só, bors, rozmaring, fokhagyma
A kacsamájat négy szeletre vágjuk, a nagyobb ereket eltávolítjuk, sütésig a hűtőben tároljuk. A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk és puhára főzzük. Miután megfőtt, áttörjük, és hagyományos burgonyapürét készítünk tej és hideg vaj hozzáadásával. Sózzuk és hozzáadjuk a serpenyőben megpirított és durvára tört sós mogyorót. Tálalásig melegen tartjuk.
Az almákból egy karalábévájó segítségével golyókat formázunk. Egy edényben feltesszük melegedni a tokaji aszút, hozzáadjuk a kristálycukrot, citromhéjat, csillagánizst és szegfűszeget. Ha felforrt, beletesszük az almagolyókat (fejenként 10 db). Egy-két percig lassú tűzön főzzük, majd levesszük, és hagyjuk kihűlni a fűszeres tokaji aszúban.
Az előkészített kacsamájszeleteket meleg serpenyőben elkezdjük sütni. Ha az egyik fele megsült, megfordítjuk, hozzáadjuk a friss rozmaringot, a zúzott fokhagymagerezdet, sóval-borssal ízesítjük, majd készre sütjük.
Port Étterem , kacsa , burgonya , zöld alma