Receptek

Retekleves

Mogyorósi Gábor receptje

2020. július 28.

GARNÉLAALAPLÉ
HOZZÁVALÓK:

  • 12 db rákfej és -páncél
  • 2 db salotta, finomra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • 150 ml vermut
  • 2 ek szőlőmagolaj
  • 1,4 l víz

LEVES
HOZZÁVALÓK:

  • 12 db garnéla tisztítva, kis kockára vágva
  • 8-10 db kisméretű retek, vékony karikára vágva
  • 1 db salotta, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, vékony szeletre vágva
  • 1,2 l rákalaplé
  • 1 kk ecet
  • 1-2 csurranás tejszín
  • 2 ek szőlőmagolaj
  • só, bors, cukor
  • petrezselyem, újhagyma ropogós zöldje finomra vágva
  • friss zöld fűszerek (snidling, koriander, turbolya, petrezselyem vagy tárkony)
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A leves családi örökség – továbbfejlesztve. A mama mindig vízzel öntötte fel, a Laci! Konyhában általában valamilyen könnyű alaplével készül (csirke, rák, zöldség). „Amikor viszont különösen friss és jóízű a retek, akkor előfordul, hogy én is csak vízzel öntöm fel, mert azt akarom, hogy a zöldség ízét semmi se írja felül.”

GARNÉLAALAPLÉ ELKÉSZÍTÉSE:
A rákpáncélt nem pirítjuk, mert így diszkrétebb lesz a rákalaplével készülő leves íze, jobban illik a zsenge retekhez. Kevés olajon feltesszük a salottát, idővel hozzáadjuk a fokhagymát.

Felöntjük a vermuttal, pár percig sűrítjük,

hozzáadjuk a garnélafejet és -páncélt, felöntjük vízzel. Húsz percig gyöngyözve forraljuk, utána 20 percig lefedve állni hagyjuk, leszűrjük.

LEVES ELKÉSZÍTÉSE:
Kis lábosban szőlőmagolajat hevítünk, hozzáadjuk a salottát, fokhagymát, rákot. Egyet kavarunk rajta, körülbelül 10 másodpercig tartjuk a tűzön.

Felöntjük forró rákalaplével, hozzáadjuk a retket, sózzuk, borsozzuk.

Mikor feljönnek az első buborékok, hozzáöntjük a tejszínt, végül kevés ecettel és még kevesebb cukorral ízesítjük (éppen csak). Ha kell, még sózzuk.

Azonnal tálaljuk, friss zöld fűszerrel meghintve.

(Rák helyett kiváló az is, ha darált, fűszerezett bárányt használunk.)


salotta , rák , retek , vermut , fokhagyma , szőlőmagolaj , garnéla , ecet , petrezselyem , rákalaplé , tejszín , újhagyma , tárkony , snidling , koriander , turbolya

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra