Receptek

Retekleves

Retekleves

Mogyorósi Gábor receptje (4 fő részére)

A leves családi örökség – továbbfejlesztve. A mama mindig vízzel öntötte fel, a Laci! Konyhában általában valamilyen könnyű alaplével készül (csirke, rák, zöldség). „Amikor viszont különösen friss és jóízű a retek, akkor előfordul, hogy én is csak vízzel öntöm fel, mert azt akarom, hogy a zöldség ízét semmi se írja felül.”

GARNÉLAALAPLÉ

HOZZÁVALÓK:

  • 12 db rákfej és -páncél
  • 2 db salotta, finomra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • 150 ml vermut
  • 2 ek szőlőmagolaj
  • 1,4 l víz

ELKÉSZÍTÉSE:
A rákpáncélt nem pirítjuk, mert így diszkrétebb lesz a rákalaplével készülő leves íze, jobban illik a zsenge retekhez. Kevés olajon feltesszük a salottát, idővel hozzáadjuk a fokhagymát. Felöntjük a vermuttal, pár percig sűrítjük, hozzáadjuk a garnélafejet és -páncélt, felöntjük vízzel. Húsz percig gyöngyözve forraljuk, utána 20 percig lefedve állni hagyjuk, leszűrjük.

LEVES

HOZZÁVALÓK:

  • 12 db garnéla tisztítva, kis kockára vágva
  • 8-10 db kisméretű retek, vékony karikára vágva
  • 1 db salotta, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, vékony szeletre vágva
  • 1,2 l rákalaplé
  • 1 kk ecet
  • 1-2 csurranás tejszín
  • 2 ek szőlőmagolaj
  • só, bors, cukor
  • petrezselyem, újhagyma ropogós zöldje finomra vágva, friss zöld fűszerek (snidling, koriander, turbolya, petrezselyem vagy tárkony)

ELKÉSZÍTÉSE:
Kis lábosban szőlőmagolajat hevítünk, hozzáadjuk a salottát, fokhagymát, rákot. Egyet kavarunk rajta, körülbelül 10 másodpercig tartjuk a tűzön. Felöntjük forró rákalaplével, hozzáadjuk a retket, sózzukborsozzuk. Mikor feljönnek az első buborékok, hozzáöntjük a tejszínt, végül kevés ecettel és még kevesebb cukorral ízesítjük (éppen csak). Ha kell, még sózzuk. Azonnal tálaljuk, friss zöld fűszerrel meghintve. (Rák helyett kiváló az is, ha darált, fűszerezett bárányt használunk.)

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.