Receptek

Rózsabavarois karamellizált banánnal

Nábelek Zsófia receptje

2021. március 17.

Karamellizált banán
Hozzávalók:

  • 200 g érett banán felkarikázva
  • 60 g cukor
  • 1 ek méz
  • 1 mk só
  • vanília (elhagyható)

Bavarois
Hozzávalók:

  • 250 g tej
  • 4 g zselatin
  • 100 g tojássárgája
  • 90 g cukor
  • 1/2 mk só
  • 220 g tejszínhab
  • 1 tk rózsavíz
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A legegyszerűbb, de legnemesebb alapkrémek önmagukban is megállják a helyüket, ám egy kis fejlesztéssel a legjobb desszerteket készíthetjük belőlük.
Az angolkrém persze önmagában is remek édesség, de sok más krém alapja is lehet, ilyen például a bajor krém, más néven bavarois. Ehhez zselatint is használunk, majd az alapot tejszínhabbal lazítjuk, így kapunk könnyű, habos, mousse-hoz hasonló krémet.
Sokféleképpen ízesíthetjük, az alábbi recept Heston Blumenthal A tökéletesség nyomában című könyvéből egy átdolgozott verzió (az eredeti recept Blumenthal tökéletesített Fekete-erdő tortájának cseresznyepálinkás bavarois-ja).


Karamellizált banán elkészítése:

A cukrot és a mézet világosra karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a banánt, a sót és – ha használunk – a vaníliát. Főzzük 3-4 percig, amíg a banán összeesik és krémes állagú lesz a karamellel elegyedve. Hagyjuk kihűlni és kanalazzuk négy pohár aljára.

Bavarois elkészítése:
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejet egy lábasban egy csipet sóval felhevítjük. A sárgáját és a porcukrot habverővel csomómentesre keverjük, a tej egyharmadát hozzáadjuk, majd az egészet visszaöntjük a lábasba.

Folyamatos keverés mellett sűrűsödésig főzzük (75 °C), de vigyázzunk, ne forrjon fel!


A tűzhelyről levéve oldjuk fel benne a zselatint, szűrjük át és adjuk hozzá a rózsavizet. Hagyjuk kihűlni (de nem kell hűtőbe tenni), majd lazítsuk a tejszínhabbal.


Töltsük a karamellizált banános poharakba és tegyük legalább 2 órára hűtőbe.


Tálaljuk pörkölt, durvára vágott kesudióval.


banán , méz , vanília , tojás , zselatin , tej , tejszínhab , rózsavíz