Receptek

Libaleves májgombóccal

Kerekes Sándor receptje

2021. október 26.

(12 darab)
Gombóc
Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma megpirítva
  • 40 dkg libahús (mell, comb vagy bármilyen nyesedék)
  • 40 dkg pecsenyelibamáj
  • 40 dkg kenyér vízbe áztatva, majd nagyon alaposan kinyomkodva (akár lecsepegtetve)
  • 2 db egész tojás
  • só, bors
  • friss kakukkfű és majoránna

Leves
Hozzávalók:

  • 1 db liba gerince, csontos részei, libaaprólék
  • só, egész bors
  • 1 fej hagyma héjastul, félbevágva és serpenyőben lepirítva
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál friss kakukkfű
  • 1 ág friss rozmaring
  • 1 kis darab (kb. 2 cm) gyömbér megtisztítva
  • 2 db babérlevél
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1/2 gumó zeller
ADAG: 12 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Gombóc elkészítése:
A pirított hagymát, a libahúst és a pecsenyelibamájat daráljuk le. Keverjük össze a kenyérrel, a zöldfűszerekkel, majd ízesítsük sóval és borssal.

Nagyon lágy masszát kapunk, de nem kell aggódni, működni fog, mivel a máj és a hús főzés közben szépen megszilárdul.


A masszát osszuk 12 részre, óvatosan formázzunk belőle gombócokat (nem baj, ha nem tökéletes), majd gyöngyöző vízben főzzük kb. 40 percig. Szűrőkanállal emeljük ki a főzővízből.

Leves elkészítése:
220-240 °C-ra előmelegített sütőben süssük a húsokat és a csontokat kb. 20 percig.
Hagyományos húslevest főzünk belőle: a besütött libarészeket hideg vízben tesszük fel főni, forrás után (ha kell) leszedjük a habját. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt, megtisztított zöldségeket és a fűszereket.

Gyöngyözve főzzük készre, majd tálaljuk a libamájgombócokkal.


libahús , vöröshagyma , kenyér , tojás , kakukkfű , pecsenyelibamáj , majoránna , libaaprólék , liba , fokhagyma , babérlevél , rozmaring , gyömbér , zeller , sárgarépa , fehérrépa

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra