Receptek

Rumos dinnye

Saly Noémi receptje

2020. július 24.
  • 2 kg kemény sárgadinnye (tisztán mérve, héj és mag nélkül)
  • 1,2 kg Koronás kristálycukor
  • 8 dl víz
  • 5 dl rum
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Macerás és költséges finomság, de bőven megéri a ráfordított pénzt és időt.

ESZKÖZÖK:

Tálak, nagyfazék, éles nagy és kis kés, fa vagy műanyag szűrőkanál, üvegek, celofán.


ELKÉSZÍTÉSE:
A dinnyét 2 cm-es kockákra vágom, a cukorból és a vízből szirupot készítek, felforralom, leszedem a habját, majd hozzátöltöm a rumot, és amikor újra forr, beleteszem a gyümölcsöt. Addig kell főzni, amíg üveges nem lesz. Keverni nem jó, csak rázogatni kell. A kockákat a szűrőkanállal kihalászom a szirupból egy cseréptálba, a levet pedig lassú tűzön addig főzöm tovább, amíg be nem sűrűsödik, mint a méz. Ráöntöm a dinnyére, letakarom, két napig hűvös helyen pihentetem. Akkor a levet megint leszűröm, felforralom, és forrón a dinnyére öntöm. Amikor kihűlt, be lehet üvegezni, mehet egyenest a spájzba.


CIFRÁZZAM?
Ugyanez készíthető kemény őszibarackból vagy a kettőből vegyesen. Persze jól néz ki, ha többféle színű dinnyét vagdosunk a tálba. Karalábévájóval csinos gombóckákat is lehet kanyarintani a gyümölcsből (a gyerekek boldogan fogják kirágni a csipkés maradék héjat).

FELHASZNÁLÁSA:
Szemenként! Fagyit, tortaszeleteket koronázni, még apróbbra vágva gyümölcs-rizsbe − vagy egy bánatos téli estén csak úgy bekapni egyet-kettőt, vigasztalásul. Bár alkohol nem sok marad benne, nem gyerekcsemege.A jó rum: A rumot a cukornád levéből vagy nádcukor gyártásakor fennmaradó melaszból erjesztik és párolják le. Rendszerint tölgyfa hordóban érlelik és karamellel színezik, de fehér fajtája is ismert. Igazi hazája a Karib-tenger vidéke és Latin-Amerika. Alkoholtartalma kb. 40-60%. Elsősorban ízesítésre használjuk: koktélokhoz, teába, süteményekhez vagy dzsemek, befőttek „feljavítására”.

sárgadinnye , dinnye , cukor , rum

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra