A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Sertésoldalas csípős-édes mártással lakkozva

Kurunczi József receptje

2011. október 13.
HOZZÁVALÓK:

6 kg sertésoldalas 15 cm széles csíkokra fűrészelveA


PÁCHOZZÁVALÓK:

100 ml fehérborecet vagy rizsecet 100 ml olívaolaj
A SZÁRAZ
FŰSZERKEVERÉK  HOZZÁVALÓK:

2 ek só
4 ek fekete bors
2 ek szaftos barna cukor
2 ek fűszerpaprika
2 ek kömény vagy római kömény 2 ek koriander
1 kk gyömbérpor 1 kk cayenne-i bors vagy csilipehely
3 fej vöröshagyma vékony szeletekre vágva
5 gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva


GRILLSZÓSZHOZZÁVALÓK:

250 ml édes csiliszósz (Ázsia-boltokban kapható thai szósz: "sweet chilli for chicken")
3 ek csípős csiliszósz
4 ek világos szójaszósz
4 ek osztrigaszósz 2 ek szezámolaj, "pirított"3 ek mangócsatni
100 ml olívaolaj
ADAG: 10 főre
(8-10 személyre)

NEDVESESZKÖZÖK:

alufólia

ELKÉSZÍTÉSE:

A borsot, köményt, koriandert konyhai robotgépben szakaszos módban őröljük nem túl finomra.Finom lyukú szitán átszitáljuk, a leeső túl finom port nem használjuk fel. Összekeverjük a többi fűszerrel.Felhasználásig légmentesen zárható üvegben tároljuk. A hentest előre megkérjük, hogy az oldalast 15 cm széles csíkokra fűrészelje és kb. 1 cm vastag, egyenletes húsréteget hagyjon rajta.Az oldalast a húsos oldalára fektetjük, a hártyás oldalán a csontokon hosszában bevágjuk a hártyát (így sütés közben nem fog összerándulni a hús). 6 bordányi adagokra vágjuk, bedörzsöljük olajjal, ecettel, fűszerkeverékkel, a szeleteken elosztjuk a hagymát, fokhagymát.A húsdarabokat két réteg alufóliába csomagoljuk. Úgy helyezzük a grillrácsra, hogy a csomagok ne legyenek közvetlenül a faszén fölött, csak lágyabb hővel érintkezzenek. Hogy a hőmérsékletet megtartsuk, minden félórában 8-10 db faszenet adunk hozzá.Addig hagyjuk a rácson (ez eltarthat 3-4 órát is), míg meg nem puhul, olyannyira, hogy a csont különösebb nehézség nélkül kifordítható legyen belőle.Közben elkészítjük a grillszószt.

ELKÉSZÍTÉSE:

A hozzávalókat összekeverjük, kis lángon 5-10 percig fortyogtatjuk.

BEFEJEZÉS:

A húst kicsomagoljuk, mindkét oldalán bekenjük a grillszósszal, további 5-10 percig grillezzük mindkét oldalán, közepesen erős indirekt hőn. Levesszük a tűzről, ismét bekenjük a grillszószal, tálaljuk. A szószt mártásoscsészében is kínáljuk hozzá.

sertés

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra