Receptek

Sóskás panna cotta, ribizli, fehér csokoládé

Sóskás panna cotta, ribizli, fehér csokoládé

Horváth Gábor receptje 4 fő részére

Panna cotta

Hozzávalók:

  • 1/2 dl tej
  • 3 dl tejszín
  • 2,5 dkg kristálycukor
  • 7,5 dkg tisztított sóskalevél
  • 1,5 dkg citromfűlevél
  • 1 dkg tárkonylevél
  • 1,5 lap zselatin

Ribizlisörbet

Hozzávalók:

  • 25 dkg pirosribizliből készült 15 dkg ribizlipüré
  • 0,6 dl víz
  • 3 dkg kristálycukor

Fehércsokoládé-sörbet

Hozzávalók:

  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 15 dkg tej
  • 1/2 lap zselatin

Fehércsokoládé-kavics

Hozzávalók:

  • 6 dkg jó minőségű keksz összetörve
  • 2 dkg apróra vágott, pirított mandula
  • 8 dkg olvasztott fehér csokoládé

Fehércsokoládé-lap

Hozzávalók:

  • 6 dkg olvasztott fehér csokoládé

A tálaláshoz:

ribizlifürtök, kekszmorzsa a sörbetek alá, citromfűlevelek, ehető virágok, kekszmorzsa liofilizált ribizlivel ízesítve (elhagyható)


Elkészítése:
A sörbethez a felhasználás előtti napon az átpasszírozott ribizlipürét összekeverjük az előzőleg vízben feloldottcukorral, és fagylaltkészítő géppel sörbetet készítünk. A csokoládésörbethez a fehér csokoládét a tejben tűzhelyen felolvasztjuk, hozzáadjuk az előzőleg beáztatott és kinyomkodott lapzselatint, és ebből is sörbetet készítünk. A panna cottához jéghideg vízbe áztatjuk a zselatinlapokat. A citromfű- és a tárkonyleveleket néhány másodpercre forrásban levő vízbe mártjuk, azonnal jeges vízbe tesszük, hagyjuk kihűlni, majd kinyomkodjuk.

A tejet, a tejszínt és a cukrot forrásig hevítjük, majd kb. 45 °C-osra hagyjuk kihűlni. Alaposan összeturmixoljuk a sóskaleveleket, a forrázott, kinyomkodott zöld fűszereket és a visszahűtött tejszínes alapot, majd finom szűrőn átpasszírozzuk. Kinyomkodjuk a beáztatott zselatinlapot, belekeverjük a zöld krémbe, majd formákba töltjük, és hűtőben kidermesztjük.

Az összetört kekszmorzsát egy tálba tesszük, és a felolvasztott fehér csokoládét lassan belecsurgatjuk, miközben a morzsát az ujjainkkal folyamatosan kevergetjük, rázogatjuk, egészen addig, amíg a keverék kisebb-nagyobb kavicsokká áll össze. A kavicsokat felhasználásig hűtőben tároljuk. A fehércsokoládé-lapokhoz az olvasztott csokoládét vékonyan és egyenletesen szétkenjük egy tálcára simított folpackon, majd hűtőben dermesztjük.

Tálaláskor a formákból kiborított panna cottákat, a fagylaltgéppel felkevert sörbeteket és a többi hozzávalót a tányérokon kedvünk szerint elrendezzük.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.