Mogyorósi Gábor receptje
2020. április 2.Spenóthab
Hozzávalók:
- 50 dkg forrázott spenót
- 1 dl tej
- 3 dl tejszín
- 4 gerezd fokhagyma csírátlanítva, vékonyan szeletelve
- 5 cl olívaolaj
- 3 szelet (hüvelykujjnyi) bagett enyhén megpirítva
- 50 g vaj
- só
- fekete bors
- barna cukor
- 80 g bébispenót személyenként
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Olívaolajban megpirítjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a tejet és a tejszínt. Beledobjuk a pirított kenyérszeleteket, és lassú tűzön kb. másfél órát főzzük, közben ízesítjük, ezután 70 °C-ra hűtve a forrázott spenóttal és a vajjal alaposan leturmixoljuk, szűrjük.
Az Alabárdosban a spenótfőzelék ezután habszifonba kerül, majd a tálaláskor száraz serpenyőben lepirított bébispenótleveleket a hab közé nyomják. Almafával füstölt, „hamuban sült” burgonyával, sós pisztáciás, tökmagos spenótkrémmel, 64,4 °C-on készült, majd barna vajjal meglocsolt lágy tojással és malacbőrropogóssal tálalják.

bébispenót , bors , cukor , só