Receptek

Sült bébicsirke sóban eltett citrommal, hónapos retekkel

Segal Viktor receptje

2021. április 8.

ÖNTET
HOZZÁVALÓK:

  • 2 ek Tokaji almabalzsam (ecet)
  • 10 dkg vegyes zöldsalátalevél
  • 10 dkg zsenge hónapos retek vékony karikákra vágva
  • 1 db kisméretű karalábé meghámozva, cikkekre vágva
  • 6 ek olívaolaj
  • 1 tk méz
  • só, bors

SÓBAN ELTETT CITROM
(nem érdemes kevesebbet eltenni)
HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg durva szemű tengeri só
  • 8-10 db érett citrom, cikkelyekre vágva

SÜLT CSIRKE
HOZZÁVALÓK:

  • 1 db 50 dkg-os bébicsirke
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 ág friss zsályalevél
  • só, bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Sóban eltett citrom elkészítése:
Egy befőttesüvegben rétegezzük a citromcikkelyeket a durva szemű tengeri sóval. Alulra só kerül, rá a citromcikkelyek, aztán megint só. A só az egyes rétegek között kb. 1 cm vastagon álljon, a citromrétegeket teljesen fedje be, és a tetejére is só kerüljön. Az üveget szorosan lezárjuk.

Száraz, hűvös helyen legalább két hétig állni hagyjuk, közben két-három naponta megfordítjuk az üveget.


Felhasználáskor a belsejét és a fehér részét eltávolítjuk, a héját vékony csíkokra vágjuk.

Elkészítjük a vinaigrette öntetet:
Az almabalzsamecetben elkeverjük a sót, hogy feloldódjon. Hozzáadjuk a mézet és a frissen őrölt borsot, majd lassan hozzácsorgatjuk az olívaolajat, úgy, hogy sűrű, selymes emulzió képződjön.

Csirke elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A csirkét bedörzsöljük az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
A combok alá, illetve a csirke belsejébe helyezzük a zsályát, majd tepsiben kb. 30–35 perc alatt megsütjük. Mielőtt felvágjuk, öt percig pihentetjük. Összeforgatjuk az öntettel a zöldsalátát és a zöldségeket.

TÁLALÁS:
A tányérokra halmozzuk a salátát, adagonként egy-egy mellet vagy combot teszünk mellé, majd rászórjuk a csíkokra vágott pácolt citromot.


Tokaji almabalzsam , zöldsalátalevél , hónapos retek , karalábé , olívaolaj , méz , citrom , tengeri só , bébicsirke , zsályalevél