Receptek

Tojáslikőr Húsvétra

Saly Noémi receptje

2021. március 26.
  • 3 dl tiszta szesz vagy 4-5 dl vodka
  • 1/2 l tej
  • 2-3 dl tejszín
  • 6 db tojássárgája
  • 30-40 dkg porcukor
  • 1 rúd vanília
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A likőrök sok cukorral édesített, gyógynövényekkel, gyümölccsel vagy aromákkal ízesített szeszes italok. Alkoholtartalmuk szabály szerint legalább 15 százalék. Középkori szerzetesek kezdtek kísérletezni az előállításukkal, hogy a gyógynövények értékes hatóanyagait alkoholban konzerválva évszaktól függetlenül, egész esztendőre megőrizzék.ESZKÖZÖK: Tejeslábos, keverőtál, tölcsér, üvegek, dugók.ELKÉSZÍTÉSE:

A tejet egy darabka széthasított vaníliával felforralom, teljesen kihűtöm, a vaníliát kidobom.
A porcukrot kikavarom a tojássárgájával, folyamatosan keverve lassan hozzáadom a tejet és a tejszínt, végül a szeszt. Üvegekbe töltöm, ledugaszolom, kész. Hideg spájzban vagy a hűtő alján érlelődjék, az első hetekben időről időre fel kell rázni. Húsvétra lesz tökéletes, megfelelően tárolva évekig eláll (persze csak ha elfelejtkeztünk róla).CIFRÁZZAM?
Tiszta szeszhez itthon nehéz hozzájutni (én Erdélyből hozok időnként egy flaskával), de a vodka is megteszi. Hát még ha belecsordul egy deci fehér rum, netán konyak is!

Az arányokkal lehet játszani: az átnézett receptekben láttam 6 tojáshoz 25, 30, sőt 50 dkg cukrot és 5 dl tejszínt is. Volt, aki reszelt citromhéjat is előírt − finom lehet, de kihagytam.

Teljesen más irány: ha elfelezzük a mennyiséget, és az egyik adaghoz teszünk két-három evőkanálnyi, pici tejjel krémesre főzött kakaóport, akkor egy nekifutásra megvan a csokilikőrünk is.FELHASZNÁLÁSA:
Módjával! Édes, sűrű, finom, igazi kontyalávaló, de piszkosul be lehet rúgni tőle. Gyereknek még véletlenül se. Jónak találom azt a francia ötletet, amely szerint fogyasztáskor hígítsuk likőrünket egy kis száraz fehérborral.

Kitűnő koktélokat keverhetünk vele, az egyik legjobb a Snowball (Hógolyó): 5 cl tojáslikőrt összerázunk 2 cl frissen facsart lime (zöld citrom) levével, jégkására töltjük, és felöntjük szénsavas limonádéval.

Síelés vagy hólapátolás utánra való, brutális alpesi találmány a Bombardino: fele tojáslikőr, fele brandy (netán whisky vagy rum) forrón összekeverve, tejszínhabbal koronázva, kakaóporral meghintve.

Létezik olyan változata is, ahol tojáslikőr, brandy és erős feketekávé találkozik egyenlő arányban.A krémlikőrök címkéjén „crème de…” felirat olvasható. Cukortartalmuk nagyon magas, ezért hígítva vagy koktélok alkotórészeként használjuk őket. A francia fekete-ribizlilikőr, a crème de cassis például száraz fehérborral vagy pezsgővel a legjobb (a népszerű apéritifek neve a „feltaláló”, Félix Kir dijoni polgármester után Kir, illetve Kir royal).
A tejszínlikőrök címkéjén az angol cream szó szerepel, ilyen az ír whisky alapú irish cream.

alkohol , tojás , likőr , vodka , tej , tejszín , porcukor , vanília

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra