Receptek

Tojáslikőr Húsvétra

Tojáslikőr Húsvétra

Saly Noémi receptje

HOZZÁVALÓK:
  • 3 dl tiszta szesz vagy 4-5 dl vodka
  • 1/2 l tej
  • 2-3 dl tejszín
  • 6 db tojássárgája
  • 30-40 dkg porcukor
  • 1 rúd vanília
ESZKÖZÖK:

Tejeslábos, keverőtál, tölcsér, üvegek, dugók.

ELKÉSZÍTÉSE:

A tejet egy darabka széthasított vaníliával felforralom, teljesen kihűtöm, a vaníliát kidobom. A porcukrot kikavarom a tojássárgájával, folyamatosan keverve lassan hozzáadom a tejet és a tejszínt, végül a szeszt. Üvegekbe töltöm, ledugaszolom, kész. Hideg spájzban vagy a hűtő alján érlelődjék, az első hetekben időről időre fel kell rázni. Húsvétra lesz tökéletes, megfelelően tárolva évekig eláll (persze csak ha elfelejtkeztünk róla).

CIFRÁZZAM?

Tiszta szeszhez itthon nehéz hozzájutni (én Erdélyből hozok időnként egy flaskával), de a vodka is megteszi. Hát még ha belecsordul egy deci fehér rum, netán konyak is! Az arányokkal lehet játszani: az átnézett receptekben láttam 6 tojáshoz 25, 30, sőt 50 dkg cukrot és 5 dl tejszínt is. Volt, aki reszelt citromhéjat is előírt - finom lehet, de kihagytam.

Teljesen más irány: ha elfelezzük a mennyiséget, és az egyik adaghoz teszünk két-három evőkanálnyi, pici tejjel krémesre főzött kakaóport, akkor egy nekifutásra megvan a csokilikőrünk is.

FELHASZNÁLÁSA:

Módjával! Édes, sűrű, finom, igazi kontyalávaló, de piszkosul be lehet rúgni tőle. Gyereknek még véletlenül se. Jónak találom azt a francia ötletet, amely szerint fogyasztáskor hígítsuk likőrünket egy kis száraz fehérborral.

Kitűnő koktélokat keverhetünk vele, az egyik legjobb a Snowball (Hógolyó): 5 cl tojáslikőrt összerázunk 2 cl frissen facsart lime (zöld citrom) levével, jégkására töltjük, és felöntjük szénsavas limonádéval.

Alpesi találmány a Bombardino: fele tojáslikőr, fele brandy (netán whisky vagy rum) forrón összekeverve, tejszínhabbal koronázva, kakaóporral meghintve. Létezik olyan változata is, ahol tojáslikőr, brandy és erős feketekávé találkozik egyenlő arányban.

 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább