A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Újburgonya-krémleves sült burgonyakarikákkal

Segal Viktor receptje

2020. szeptember 14.
  • 1 kg újburgonya meghámozva, felkockázva
  • 4 db újburgonya héjastul, 1 cm vastag karikákra szeletelve
  • 2 fej salotta hagyma, finomra aprítva
  • 1 ek metélőhagyma apróra vágva
  • 1,2 l leszűrt szárnyas- vagy zöldségleves
  • 1 kk őrölt koriandermag
  • 6 dkg vaj
  • 1 ek olívaolaj só, bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A salottát nagy lábasban, olvasztott vajon üvegesre pároljuk. Vigyázzunk, hogy ne kapjon színt. Felöntjük az alaplével, és beletesszük az őrölt koriandert. Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a burgonya teljesen megpuhul (kb. 20 perc).

Turmixgépbe tesszük a burgonyát és a leves 3/4 részét, így jól tudjuk kontrollálni a sűrűségét. Simára pürésítjük, szükség szerint további levessel felöntjük. (Ha botmixerrel dolgozunk, és a lábasban pürésítünk, a lé egy részét vegyük ki előtte a lábasból, és szükség szerint fokozatosan adagoljuk.)

Turmixolás közben hozzáadunk 5 dkg hideg vajat (vagy olívaolajat). Forró serpenyőben olívaolajon megsütjük a felkarikázott újburgonyákat, és megszórjuk metélőhagymával.

TÁLALÁS:
Tányérokba merjük a levest, majd a tetején elrendezzük a ropogós sült újburgonyát.


újburgonya , salotta hagyma , metélőhagyma , zöldségleves , vaj , olívaolaj , koriandermag