Receptek

Narancsos karamell

Narancsos karamell

Gerő Eszter és Juhos József receptje (20 szelet)

PISKÓTA

HOZZÁVALÓK:

  • 60 g tojásfehérje
  • 40 g Koronás Kristálycukor
  • 40 g tojássárgája
  • 10 g olaj
  • 10 g narancshéj
  • 50 g liszt

ELKÉSZÍTÉSE:
A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük. A narancshéjjal és az olajjal elkeverjük a tojássárgáját, és hozzáadjuk a habbá vert fehérjét, majd a leszitált lisztet. Kinyújtjuk és 210 °C-os sütőben megsütjük. (1)

(1.)(1.)


NARANCSLEKVÁR

HOZZÁVALÓK:

  • 250 g narancs feldarabolva
  • 50 g méz
  • 1/2 vanília
  • 2 g fahéj
  • 5 g friss gyömbér

ELKÉSZÍTÉSE:
A narancsot a fűszerekkel és a mézzel puhulásig főzzük. Kivesszük belőle a vaníliarudat és a fahéjat, és leturmixoljuk.

NARANCSOS DAQUIES

HOZZÁVALÓK:

  • 75 g tojásfehérje
  • 34 g Koronás Kristálycukor
  • 68 g mandulaliszt
  • 60 g porcukor
  • 15 g keményítő
  • 10 g narancshéj

ELKÉSZÍTÉSE:
A cukrot a tojásfehérjével habbá verjük, a szárazanyagokat összekeverjük. A felvert habba belekeverjük először a narancshéjat, majd a szárazanyagokat. 210 °C-os sütőben 15 percig sütjük.

ROPOGÓS RÉTEG

HOZZÁVALÓK:

  • 200 g mogyorópraliné
  • 50 g fehér csokoládé
  • 100 g pörkölt ostyatörmelék

(2.)(2.)

ELKÉSZÍTÉSE:
A csokoládét a mogyorópralinéval vízgőzön összeolvasztjuk (2), majd az apróra tört ostyát belekeverjük. (3)

 
(3.)(3.)

KARAMELLALAP

HOZZÁVALÓK:

  • 120 g Koronás Kristálycukor
  • 135 g tejszín
  • 80 g vaj
  • 60 g zselatinmassza (1 g porzselatin és 6 g víz keveréke)

ELKÉSZÍTÉSE:
A cukrot karamellizáljuk, kis adagokban hozzáadjuk a tejszínt (4), a vajat és a zselatinmasszát, majd botmixerrel emulgeáljuk.

(4.)(4.)

VANÍLIÁS KARAMELLHAB

HOZZÁVALÓK:

  • karamellalap
  • 300 g tejszínhab
  • 1 db vaníliarúd

ELKÉSZÍTÉSE:
A cukorból karamellt főzünk, visszahűtjük, majd belekeverjük a vaníliarúdból kiszedett vaníliát és a 90 százalékosan felvert tejszínhabot (5).

(5.)(5.)

KARAMELLTETŐ

HOZZÁVALÓK:

  • 50 g Koronás Kristálycukor
  • 70 g tejszín
  • 40 g vaj
  • 10 g zselatinmassza (1g porzselatin, 6 g víz)

ELKÉSZÍTÉSE:
A cukrot megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejszínt és a vajat, a végén pedig a zselatinmasszát. Botmixerrel turmixoljuk, majd használat előtt visszahűtjük.

ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
A piskótára rákenjük a narancslekvárt, rátesszük a narancsos daquies-lapot. Erre jön a ropogós réteg, majd a vaníliás karamellhab (6). Fagyasztóban lehűtjük, majd karamellel bevonjuk.

(6.)(6.)

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.