Domonkos Dávid receptje
2020. július 22.TARTTÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 330 g liszt
- 40 g mandulaliszt
- 200 g vaj
- 120 g Koronás Porcukor
- 70 g egész tojás (kb. 1 db nagyobb tojás)
- 3 g só
SZEDERLEKVÁR
HOZZÁVALÓK:
- 300 g szeder
- 70 g Koronás Kristálycukor
- 2 g citromsav vagy 5 g citromlé
KARAMELLÁS ÉTCSOKOLÁDÉ-GANACHE
HOZZÁVALÓK:
- 172 g Koronás Kristálycukor
- 340 g tejszín
- 25 g glükóz
- 62 g vaj
- 160 g étcsokoládé (70%-os)
SZEDERMOUSSE
HOZZÁVALÓK:
- 200 g szederpüré
- 60 g tojássárgája (kb. 3 db)
- 75 g egész tojás (kb. 1 db nagyobb tojás)
- 75 g Koronás Kristálycukor
- 75 g vaj
- 7 g zselatin
- 40 g víz
- 2 g citromsav vagy 5 g citromlé
GLAZING
HOZZÁVALÓK:
- 15 g zselatin
- 90 g víz
- 225 g glükóz
- 225 g Koronás Kristálycukor
- 112 g víz
- 150 g sűrített tej
- 225 g étcsokoládé
- 2 g piros ételfesték (nem szükséges)
A porcukrot a vajjal kihabosítjuk. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, majd a lisztet és a mandulalisztet. Hűtőbe tesszük, majd tartkarikába nyújtjuk,
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/22/Szedres-tart_16-770x_.jpg?token=92fe7ebe72b50bc69790b728f3bd6278)
SZEDERLEKVÁR ELKÉSZÍTÉSE:
A hozzávalókat lekvársűrűségig forraljuk. Ha gyorsítani szeretnénk a folyamatot, adhatunk hozzá pektint.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/22/Szedres-tart_15-770x_.jpg?token=53612b89ea6559d5b33c15a002a12356)
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/22/Szedres-tart_12-770x_.jpg?token=c7d14aa07962f35018a86e4fa0910adb)
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/22/Szedres-tart_11-770x_.jpg?token=4bc264185503ba9ae8018e041299c959)
SZEDERMOUSSE ELKÉSZÍTÉSE:
A zselatint elkeverjük hideg vízzel. A szederpürét a tojásokkal, a citromsavval és a cukorral vízgőz fölött keverjük 85 °C-ig (míg sűrűbb krémet nem kapunk). Belekeverjük a vajat és a zselatinmasszát.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/22/Szedres-tart_14-770x_.jpg?token=4b07c2abadd9eeb04d2bf786d28f5632)
GLAZING ELKÉSZÍTÉSE:
A 90 g vízben megduzzasztjuk a zselatint. Egy tálba rakjuk a sűrített tejet, a csokoládét és a duzzasztott zselatint. A maradék vizet a glükózzal, a cukorral 103 °C-ra főzzük, belekeverjük a festéket, majd két részletben ráöntjük a többi alapanyagra.
ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
A kisült tartkosárkák alját félig megtöltjük szederlekvárral, majd színig töltjük a langyos ganache-sal,
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/22/Szedres-tart_13-770x_.jpg?token=ef8c3bc4f0ef5a8a90a80600b909c4e7)
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/22/Szedres-tart_10-770x_.jpg?token=f62cb7223eda86f460695cd00018f3f3)
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/22/Szedres-tart_9-770x_.jpg?token=7fd74e199eb8444175fe8432ecbd0f6d)
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/22/Szedres-tart_17-770x_.jpg?token=ba322e9a089f3fe174c3467e059a4455)
Mindene a versenyzés. Nyíregyházán, a vendéglátóipari szakiskolában is felfigyeltek már kiváló versenyzőalkatára, így 20 évesen ő képviselte Magyarországot Tajvan szigetén, a Junior Cukrász Világbajnokságon.
csokoládé , szeder , liszt , vaj , tojás , mandulaliszt , citromlé , tejszín , étcsokoládé , glükóz , szederpüré , zselatin , sűrített tej , piros ételfesték