Receptek

Szedres tart

Szedres tart

Domonkos Dávid receptje

TARTTÉSZTA

HOZZÁVALÓK:

  • 330 g liszt
  • 40 g mandulaliszt
  • 200 g vaj
  • 120 g Koronás Porcukor
  • 70 g egész tojás (kb. 1 db nagyobb tojás)
  • 3 g

ELKÉSZÍTÉSE:
A porcukrot a vajjal kihabosítjuk. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, majd a lisztet és a mandulalisztet. Hűtőbe tesszük, majd tartkarikába nyújtjuk (1), és 180 °C-on, gőzmentes sütőben 12 percig sütjük.

(1)(1)

SZEDERLEKVÁR

HOZZÁVALÓK:

  • 300 g szeder
  • 70 g Koronás Kristálycukor
  • 2 g citromsav vagy 5 g citromlé

ELKÉSZÍTÉSE:
A hozzávalókat lekvársűrűségig forraljuk. Ha gyorsítani szeretnénk a folyamatot, adhatunk hozzá pektint. (2)

(2)(2)

KARAMELLÁS ÉTCSOKOLÁDÉ-GANACHE

HOZZÁVALÓK:

  • 172 g Koronás Kristálycukor
  • 340 g tejszín
  • 25 g glükóz
  • 62 g vaj
  • 160 g étcsokoládé (70%-os)

ELKÉSZÍTÉSE:
A tejszínt a glükózzal felforraljuk. A cukrot karamellizáljuk (3), majd apránként beleöntjük a tejszínt.

(3)(3)

Ráöntjük a csokoládéra (4) és a vajra. Elkeverjük, és botmixerrel simára turmixoljuk.

(4)(4)

SZEDERMOUSSE

HOZZÁVALÓK:

  • 200 g szederpüré
  • 60 g tojássárgája (kb. 3 db)
  • 75 g egész tojás (kb. 1 db nagyobb tojás)
  • 75 g Koronás Kristálycukor
  • 75 g vaj
  • 7 g zselatin
  • 40 g víz
  • 2 g citromsav vagy 5 g citromlé

ELKÉSZÍTÉSE:
A zselatint elkeverjük hideg vízzel. A szederpürét a tojásokkal, a citromsavval és a cukorral vízgőz fölött keverjük 85 °C-ig (míg sűrűbb krémet nem kapunk). Belekeverjük a vajat (5) és a zselatinmasszát. Kis, henger alakú szilikonformába töltjük, majd fagyasztóba rakjuk.

(5)(5)

GLAZING

HOZZÁVALÓK:

  • 15 g zselatin
  • 90 g víz
  • 225 g glükóz
  • 225 g Koronás Kristálycukor
  • 112 g víz
  • 150 g sűrített tej
  • 225 g étcsokoládé
  • 2 g piros ételfesték (nem szükséges)

ELKÉSZÍTÉSE:
A 90 g vízben megduzzasztjuk a zselatint. Egy tálba rakjuk a sűrített tejet, a csokoládét és a duzzasztott zselatint. A maradék vizet a glükózzal, a cukorral 103 °C-ra főzzük, belekeverjük a festéket, majd két részletben ráöntjük a többi alapanyagra. Emulgeáljuk botmixerrel, úgy, hogy az edény alján hagyjuk a botmixert, így nem keverünk bele levegőt. Fóliát terítünk a tetejére, ezáltal nem fog bebőrösödni. Hűtőbe rakjuk 3-4 órára, majd amikor kihűlt, 35 °C-ra melegítjük, ügyelve, hogy kevés levegőt vigyünk bele. Ha teljesen egynemű és 35 °C körüli a hőfok, akkor lehet áthúzni a fagyasztott hengereket.

(6)(6)

ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
A kisült tartkosárkák alját félig megtöltjük szederlekvárral, majd színig töltjük a langyos ganache-sal (6), és hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen. A szedermousse-t kivesszük a fagyasztóból és rácson áthúzzuk a ganache-sal (7). Középről öntjük rá a mázt, amíg teljesen lefolyik az oldalán is, kis kenőkéssel rögtön lehúzhatjuk a felesleget a tetejéről.

(7)(7)

Három percig hagyjuk, hogy megdermedjen, majd kenőkés segítségével ráhelyezzük a tartunk tetejére (8). Szederszeletekkel, esetleg csokidísszel dekoráljuk.

(8)(8)

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább